Om heterosexuellt förtryck (2)

Jaylazkar skriver vidare om heterosexualitet.

Hon säger att många känner sig kränkta av hennes föregående text, och att det är lustigt för att hon inte kommit på idén om heterosexualitet som förtryck själv. Detta är ett logiskt hopp, för om människor känner sig kränkta beror det väl inte på om hon själv tänkt ut sina teorier eller ej, utan på teoriernas innebörd. Hon skriver att det är ett ”erkänt fenomen”, vilket stämmer inom  en snäv krets av radikalfeminister, men inte utanför denna krets.

Hon skriver att patriarkatet både vill att hon skall vara heterosexuell, och mörda henne. Det personifierar en struktur utan medvetande, och får den att påminna om en småaktig personlig gudom (likt den som både rår över världsaltet och lägger sig i den enskildes onanivanor). Ifall patriarkatet har en egen vilja och handlingskraft är den inte någon struktur, utan ett slags gud.

Hon menar att det var patriarkatet som ”kom på heterosexualiteten”. I sådana fall är patriarkatet äldre än alla mänskliga civilisationer, för att inte säga äldre än homo sapiens sapiens som art betraktad. Det är uppenbarligen ett påstående som inte kan ha något stöd i vetenskapligt tänkande. Dessutom återigen detta personifierande av patriarkatet: det är inte bara en struktur utan en självständigt tänkande existens med en egen vilja och förmåga att påtvinga andra sina övertygelser.

Till sist hävdar hon att patriarkatet ”tvingar kvinnan att stanna kvar i den [heterosexuella] relationen till varje pris”. Undersöker vi saken märker vi dock att Sverige har en liberal syn på skilsmässor. Omkring 20 000 par skiljer sig varje år, varav de flesta är heterosexuella. Att vi stannar i relationer till varje pris tycks därför sakna grund i fakta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s