Om heterosexuellt förtryck

Idag skriver Jaylazkar om heterosexualitet och löneslaveri.

Till en början skriver hon att ”det finns ett val” som går ut på att hon kan ”välja bort heterosexualiteten”. Hon insåg för ett år sedan att hon egentligen är homosexuell, och att heterosexualitet är något hon ”tvingats” till. Samtidigt skriver hon några stycken längre ner att ”det finns ingen möjlighet att välja bort heterosexualitet”, och i stycket nedanför att ”det finns ingen jävla valfrihet”. Dessa påståenden står uppenbarligen i konflikt med varandra; det är antingen-eller.

Hon skriver att det inte går att undvika män ”för att patriarkatet går ut på att kvinnor ska underordnas män…” Här finns över huvud taget ingen koppling mellan premiss och slutsats; det är ett flagrant exempel på non sequitur. En rimlig förklaring till att det inte går att undvika män, är att män utgör strax över 50 % av befolkningen. Att leva i den här världen och försöka undvika män, är lite som att spela schack och försöka undvika vita eller svarta spelpjäser. Problemet (om det är ett problem) är matematiskt snarare än ideologiskt.

Vidare skriver hon att ”kvinnor tvingas lära sig att kärlek är förtryck”. Förmodligen försöker hon säga det omvända, att kvinnor tvingas lära sig att förtryck är kärlek.

Hon hävdar att män alltid kommer att förtrycka henne, genom att göra henne ”till kvinna”. Är inte det ett ganska kvinnoförnedrande tänkesätt? Det innebär trots allt att man inte kan vilja vara kvinna; det är något man är, endast om man tvingas till det.

Och om det stämmer att ”icke-heterosexuella kvinnor saknar värde och legitimitet i det patriarkala samhället”, kan det väl endast betyda att samhället inte är patriarkalt. I Sverige är relativt få människor homofoba, och homosexuella har i princip samma i lag medgivna rättigheter som heterosexuella (inkl. adoption fr.o.m. 2003 och ingång av äktenskap fr.o.m. 2009).

Avslutningsvis hävdar Jaylazkar att mäns våld mot kvinnor oftast sker inom nära relationer. Det är faktiskt ännu vanligare med våld inom lesbiska relationer. Det som skiljer är att lesbiska relationer är mindre vanliga än heterosexuella.

En reaktion på ”Om heterosexuellt förtryck

  1. Jag läste just detta inlägg av jaylazkar tidigare idag och kan bara hålla med alla dina iaktagelser. Jag blev speciellt ställd och fundersam över inkonsekvensen i det hon skriver om att man inte har ett val av sexualitet, när hon i nästa mening hävdar tvärtom. Dessutom så känns det som att hon gör sig själv illa och plågar sig själv genom att ägna för mycket tankeverksamhet åt ”problemet med patriarkatet”, som du skriver, hon kanske behöver jobba med sitt välmående och i min mening finns det inget bättre sätt än genom att ”löneslava”/ha aktivering i sitt liv, jobba för att uppnå personliga mål. Jaylazkar har blivit bitter istället för självproduktiv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s