Om rätten till abort

Fanny skriver om hur vi minskar antalet aborter.

Hon säger att det vore förrädiskt att minska rätten till abort, att inskränkt aborträtt leder till ökat antal illegala (mer riskfyllda) aborter, o.s.v. För ovanlighetens skull är jag på väsentliga punkter enig med henne, och det skall uppmuntras. Viss kritik kvarstår dock.

För att minska antalet ofrivilliga graviditeter föreslår hon preventivmedel för män, subventionerade kondomer, och ifrågasättande av penetrationsnormen. Men det finns redan kondomer, piller, stavar, plåster, spiraler och sprutor — och om inget av det faller på läppen finns dessutom dagen efter-piller som kan tas så sent som 3 dygn efter samlag. Ofrivilliga graviditeter beror sannolikt inte på bristande möjligheter att förhindra graviditet. Mer sannolikt är att de beror på den enskildes dumhet. (Här antas förstås att vi inte talar om graviditet till följd av våldtäkt.)

Abortmotståndare är ”intresserade av att öka den reproduktiva exploateringen av kvinnors kroppar”, skriver Fanny. Även om jag hyser stark avsky mot abortmotstånd, inser jag att det inte är något sådant intresse som driver dem. I regel verkar de snarare motriveras av religiös övertygelse, av emotionalism, eller av ett teoretiskt resonemang som säger att foster har rätt till liv.

En reaktion på ”Om rätten till abort

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s