Lily Allen och rasistiska strukturer

Lady Dahmer skriver att rasistisk satir fortfarande är rasism.

Hon analyserar Lily Allens nya musikvideo Hard Out There och säger att även om hon inte tror att Allen är rasist, ”reproducerar” hon ”rasistiska strukturer”. Men rasism innebär något mycket konkret. Det innebär att man delar upp människor i olika raser. Varken mer eller mindre. Och det tycks inte Lily Allen göra i sin video. Man skulle lika gärna kunna säga att den är inkluderande, eftersom den både visar ljus- och mörkhyade dansare. (Att inte visa dem skulle enligt feministisk teori kunna betraktas som osynliggörande, vilket ses som förtryck.)

Lady Dahmer skriver att musikvideon är rasistisk, även om den är satir. I så fall måste vi för att vara konsekventa också hävda att Chaplins Diktatorn är nazistisk, eller att Kubricks Dr. Strangelove förespråkar kärnvapenkrig. Att de i själva verket driver med sitt ämne är egalt; det avgörande är formen och inte innehållet. Använder man ett visst bildspråk tar man det i försvar — även om man inte gör det.

Hon säger förresten också att ”de ljusa dansarna har mer kläder på sig” än de mörka. Nej, inte direkt. De mörka kvinnorna visar mer rumpa, men de ljusa visar magen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s