Om kapitalismens och patriarkatets rasism

Jaylazkar skriver om kapitalismens och patriarkatets rasism.

Hon anger som exempel på det förra kolonialismen, och framför allt Kapplöpningen om Afrika under 1800-talet och fram till första världskriget 1914. Men kolonialism (eller imperialism) är inte kapitalism, så det besvarar inte frågeställningen.

Hon försöker hämta stöd i ett citat av Det Kommunistiska Manifestet, om hur ”ökad avsättning för sina produkter jagar bourgeoisin över hela jordklotet”. Det stämmer att kapitalismen, när den lämnas tillräckligt fri, leder till spontan globalisering. Men detta säger inget om dess förmenta rasism.

Hon hävdar att patriarkatet framförallt är rasistiskt för att det ”delar upp människor i kategorierna kvinna och man”. Tydligen behöver det påpekas, att kön och ras är olika saker. Dessutom delar feminismen flitigt upp människor i män och kvinnor, och bör i så fall också räknas som rasistisk.

Hennes historiesyn börjar med 1800-talet, hon tror sig ha redogjort för kapitalismens grunder när hon i själva verket inte sagt ett ord om dem, och hon fäller svepande vaga uttalanden om hur samhället fungerar utan vare sig empirisk forskning, referenser eller egna förklaringar till stöd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s