Om monogami och kapitalism

Jävla feministfitta skriver om varför hon inte är monogam.

Hon säger att ”kvinnan tvingas gräva i mannens känsloliv” för att han inte kan ”hantera sina känslor själv”. Men det kan inte gärna vara ett argument mot tvåsamhet i största allmänhet. Det är på sin höjd en kritik mot hennes egna f.d. partners.

Hon menar att det monogama förhållandet hindrar kvinnan från att ägna sig åt mer värdefulla saker, ”till exempel att störta den patriarkala kapitalismen”. Visst kan det vara så. Vi värderar olika saker olika mycket, och tid är en begränsad resurs. Är vi upptagna med att störta samhället kanske vi inte hinner med en monogam relation. Om vi till äventyrs inte är upptagna med att störta samhället, kanske vi gör det. Människor prioriterar olika, och de flesta prioriterar trots allt inte samhällsomstörtande verksamhet. (Inom parentes: varför skulle det ta upp mindre tid att ha fler partners?)

Hon hävdar att ”kvinnan behöver och kräver… patriarkal bekräftelse”, d.v.s. ”att bekräftas som könsvarelse”. Det är allmängiltigt att människor vill bekräftas som könsvarelser i relationer av romantisk och sexuell natur. Något annat vore dysfunktionellt.

Hon påstår att ”alla män är empatistörda”, p.g.a. att de har ”vuxit upp som män i patriarkatet”. Detta är en uppfattning som saknar vetenskapligt stöd.

Hon säger att monogami inte bara är ”patriarkalt utan också kapitalistiskt”. Det är felaktigt. Kapitalism är ett ekonomiskt system, och ekonomiska system avgör inte hur vi inrättar våra romantiska och/eller sexuella relationer.

Hon avslutar med att kapitalismen ”lär oss att utnyttja varandra för att få det vi vill ha”. Nej, den lär oss att samarbeta med varandra för att få det vi vill ha.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s