Om maskulinitet

Jaylazkar skriver om maskulinitet.

Hon säger att grunden för maskulinitet är ”att upprätthålla, återskapa eller skapa överordning”. Men det finns inget i sig överordnande med maskulinitet, och det är något vi i hög grad föds med (eller utan) och som uppstår spontant.

Hon menar att även icke-män kan ”använda sig av maskulinitetsstrategier”. Maskulinitet (eller för den delen femininitet eller androgynitet) används sällan eller aldrig som något slags strategi. Det är något vi delvis föds med, och devis tillämpar intuitivt för att det känns naturligt.

Hon hävdar att vi lär oss att ”distansera oss från varandra” och att ”förhålla oss till varandra som varor” för att ”orka överleva”. Det är sakligt felaktigt, eftersom i princip alla människor har eller försöker få personligt intima relationer. Är det inte snarare detta som ger oss styrka i livet? Dessutom: de flesta mår tillräckligt bra för att inte behöva särskilda strategier för sin blotta överlevnad.

Hon skriver att utövande av maskulinitet beror på att ”mannen vill upprätthålla sin position som man”. Som om det var något som aktivt behövde upprätthållas. De flesta män behöver inte göra något alls för att ha en snopp och framstå som mindre än direkt feminin.

En reaktion på ”Om maskulinitet

  1. Lika mycket som ”icke-män” (samt män) kan använda sig av maskulinitetsstrategier (jag antar att hon menar exempelvis översittar-strategier och liknande) så använder sig kvinnor av ”feminitetsstrategier” som att visa upp brösten lite extra, ha kort kjol på sig eller flörta eller spela dum/söt för att få det de vill. Både män och kvinnor utnyttjar det andra könet (men även individer inom sitt eget kön) på olika sätt. Det är inget unikt för mannen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s