Maskulinitet och mansroll

Fanny skriver om den jävla mansrollen.

Hon hävdar att maskulinitet är ”något av det mest destruktiva som finns”. Empiriska exempel saknas.

Hon säger att män klagar över feminister som inte tar upp hur män drabbas av maskulinitet, och menar att det ”verkligen inte” är något hon ”kan känna igen sig i”. Mhm…

Hon invänder att maskulinitet ”diskuteras mycket i feministiska sammanhang”. Jo, men då handlar det mer om hur värdelösa män är, än om hur män upplever sig drabbas.

Hon skriver att män ofta är ”dåliga på att diskutera maskulinitet”. Själv använder hon ”den jävla mansrollen” som rubrik.

Hon menar att män borde ”ta tag i problemet med att de inte lär sig ta ansvar för relationer”. Hur var det nu igen med att skylla ifrån sig?

Hon hävdar att kvinnliga feminister skapar ”en ensidig och bristande analys”. Det stämmer förstås.

Hon säger män ”inte varit så taggade på att bli av med patriarkatet” för att det ”ger dem makt över kvinnor”. En rimligare förklaring är att patriarkatet definieras som något män vill ha.

Hon kallar feminismen för ”en rörelse som faktiskt på allvar jobbar med just maskulinitet”. Nåja, den jobbar mer specifikt mot maskulinitet.

En reaktion på ”Maskulinitet och mansroll

  1. Det är definitivt empiriskt bevisats att 1% står för 63% av alla våldsbrott. 4% av befolkningen täcker in samtliga. Eftersom dessa inte är jämt fördelade i kön kan vi i runda slängar säga att 2% av alla män står för en majoritet våldsbrott, samt att ca 6% täcker in alla våldsbrott som begås av män. Dvs 94% av alla män begår inte våldsbrott, trots att de tydligen lider av ”maskulinitet”. Det är en synnerligen dålig korrelation, som tydligt försvagar argumenten för kausalitet.
    Bland de 4% våldsverkarna är en oproportionerlig andel födda utomlands eller barn till dem. Ser vi till vissa kulturer där personerna har en låg studievana och mindre moderna samhällen är överrepresentationen än tydligare. Att på något sätt leta egenskaper hos hela befolkningsgrupper från dessa länder som förklarar fåtalets destruktiva beteende är givetvis förkastligt. Rent av rasistiskt. Att förklara fåtalet mäns beteende utifrån majoritetens ”maskulinitet” är tydligen OK.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s