Ett kommunistiskt lästips

Fanny ger oss ett lästips.

Det handlar om Det stundande upproret, en anonymt publicerad kommunistisk essä och manual för revolutionär kamp. Hon skriver att det är en ”fantastisk bok”. Vad handlar den om? ”Jag vet inte ens, men den är otroligt bra.”

Hon publicerar en fotokopia av ett särskilt läsvärt stycke: ”Vi är inte deprimerade, vi är i strejk. För de som vägrar kontrollera sig själva är ‘depression’ inte ett stadium utan… ett steg mot ett politiskt avståndstagande. Därifrån får man förlika sig med medicinering eller polisen.”

Fanny kommenterar att ”så tänker jag på min egen sjukdom”; hon är inte deprimerad utan ”i strejk”. Detta saknar det vetenskapliga stöd vi andra förlikar oss med.

Hon skriver att hon ”läser om den då och då, kollar på omslaget och tänker på innebörden”. Vilken innebörd? ”En framsträckt hand, en pistol. Ett vapen. Det gör mig fylld av hopp.” Föga sympatisk våldsromantik.

4 reaktioner på ”Ett kommunistiskt lästips

  1. Vissa vänsterextrema sekter liknar fundamentalistiska kristna evangelister. De ser Satan/Patriarkatet/Fascismen överallt och de inbillar sig att kampen blir allt hårdare, tecknen i skyn blir fler, trots att kriminologerna hävdar att brottsligheten i Sverige överlag minskar (med undantag av ett fåtal brottstyper). De förbereder sig därför för Harmageddon/Revolutionen som snart blir oundviklig. Slutstriden mellan det Goda och det Onda. Denna svartvita domedagssyn delas även av vissa av de högerextrema s k ”kontrajihadisterna” som ser Eurabia och kulturmarxisterna som det ondskefulla hotet, att allt blir värre och värre och att en revolution snart är nödvändig och oundviklig. Motsvarande syn finns hos jihadisterna.
    Många sorters tokskallar.

    • Okej så har jag fattar dig rätt? Vänstern konstaterar tilltagande arbetslöshet, ekonomisk kris, storskalig privatisering (dvs överförande av kapital från den offentliga sektorn till överklassen), patriakalt och rasistiskt förtryck, fascistifiering av Europa, ökad polisiär kontroll av civilbefolkningen och massiva klimatförändringar; ditt motexempel som ska bevisa en positiv samhällsutveckling är att kriminologer menar att brottsligheten i Sverige minskar (med undantag av ett fåtal brottstyper)? Liberaler, suck.

  2. C, kolla in Steven Pinker eller Hans Rosling. De presenterar båda fakta som kommer ge din malevolenta världsbild en svår törn. Vi har aldrig haft det bättre som art än nu, och framtidsutsikterna är ännu bättre. Och det tack vare individualism, förnuft, kapitalism.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s