Kvinnoförtryck finns inte alltid överallt

Moralfjant skriver om kvinnoförtryck.

Hon konstaterar att alla kvinnor är ”offer för kvinnoförtryck, alltid”. Men ett så kategoriskt uttalande är bara rimligt, om vi med förtryck menar snart sagt allt som hör det allmänna vardagslivet till. Så vad är förtryck?

Hon ger exempel: sexuella övergrepp, misshandel, att förväntas ta ansvar för städning i hemmet eller för relationens känsloliv, att bli kallad för ”hora, fitta, bitch” — och att inte få spela fotboll på samma villkor som män i en förening. Ja, när förtryck blir snart sagt synonymt med andras förväntningar, är det nog rimligt att förtrycket drabbar alla alltid. Men är det en rimlig syn på förtryck?

Hon konstaterar att kvinnoförtryck märks ”i riksdagen, rättssalen, arbetsplatsen, hemmet, skolan, relationer” — ”överallt kan vi se det”. Överallt? Javisst. ”Exemplen tar aldrig slut.” En rimligare förklaring är att man överallt kan se, vad man överallt anstränger sig för att se. Något som finns överallt, alltid, som påverkar alla utan undantag och har makt att avgöra deras öden — det är sådant som i allmänhet bara sysselsätter teologer.

Hon skriver: ”Världen är inte uppdelad i starka och svaga kvinnor – bara kvinnor.” Så världen är uppdelad i kvinnor?

Hon vill att alla kvinnor ”ska slippa utsättas för våldtäkter, hot, kränkande tillmälen, nedvärderande attityder”. Självklart skall kvinnor slippa utsättas för brott, men för t.ex. nedvärderande attityder? Oavsett hur de beter sig? Det skulle kräva tankepolis och enorma inskränkningar i yttrandefriheten.

3 reaktioner på ”Kvinnoförtryck finns inte alltid överallt

 1. Jag skulle gärna se att män slapp dessa ständiga kränkande tillmälen i media, så att jag kunde bli tidningsprenumerant igen. Valfri feminist kan anta utmaningen att visa ett enda exempel hur kvinnor kränks i media.

  Det där med att se sig som ett ständigt offer tycks inte vara helt ovanligt bland kvinnor. De gör sina alldeles egna val, men en del av dem vänder på det hela och uppfattar följderna som ett resultat av förtryck. Jag kan bara fråga mig hur det skulle ha låtit ifall kvinnor hade tvingats till militärtjänst, men inte män…

 2. Ja, Moralfjanten har stickat sig en präktig offerkofta.
  Vem är det som säger att kvinnor förväntas ta ansvar för städningen i hemmet och för känslolivet i relationen ? Det har väl många gånger konstaterats att kvinnor oftast har högre krav på hur ofta och hur städningen skall utföras och att de därför kanske upplever att de”tar ansvar för städningen”.
  Visserligen anekdotisk bevisföring men jag kan säga att jag städade när jag bodde hemma från c:a 15 års ålder tillsammans med mina syskon. Mamma städade inte särskilt ofta.
  Min systers man städar oftast i hennes familj..

  Kan tänka mig att det är en självpåtagen roll även vad gäller ansvaret för känslolivet.
  Kvinnor har ju generellt ett större behov av att prata känslor så då upplever de säkert att de tar ansvaret även där.

  Att bli kallad för fula saker är ju numera vardagsmat för vita,medelålders ,svenska män.
  Öppna valfri tidning,lyssna på valfritt radioprogram eller titta på valfritt tv-program vilken dag som helst och du är mer eller mindre garanterad att få höra något nedsättande om män och manlighet.När händer det kvinnorna att massmedia gör detsamma mot dom ?
  Sedan kan det säkert hända att någon kvinna blir kallad för något fult av en man men det motsatta händer även män.

  Sedan skriver hon om kvinnor som blir utsatta för våld och våldtäkt. Det är naturligtvis
  för jävligt men det är ju inte så att detta händer alla kvinnor. Det händer ju också
  ett antal män att de blir misshandlade men det innebär ju inte att alla män blir drabbade.
  Det finns dessutom lagar och poliser som aktivt motarbetar detta.

 3. Förresten var det alldeles nyligen på denna blogg jag hade ett smärre åsiktsutbyte med signaturen G. som hävdade att mannen är normen när det gäller känslor. Nu hävdas det att kvinnan bär huvudansvaret. Hur det än är så är det mannens fel, det är den enda gemensamma nämnaren…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s