Ibland är feminism ett slags fascism

Clara Fritzon skriver om feminism och radikalism.

Hon säger att feminismen har gått för långt först ”när män blir utsatta för mordförsök för att de är just män”. Som feminist kan man alltså utan att gå för långt våldta, misshandla och tortera män efter hjärtats behag, så länge man inte försöker ta livet av dem? Charmerande.

Hon menar att ”då patriarkatet inte på något vis är rimligt”, borde inte heller ”feministerna behöva vara rimliga”. Det är väl så alla totalitära strömningar försvarar sin existens.

Hon skriver att vi bör sluta att uppröras över ”feministers drastiska åtgärder” och istället fundera över vad som får feminister att vidta dem. Tja, det ena utesluter väl inte det andra? Den här fascistiska vi-dem-uppdelningen återkommer i många skepnader (ras, klass, tro, etc.). Tidsanda och umgängeskrets spelar nog en avgörande roll.

Hon påpekar att ”skrikande kvinnor i grupp som kräver sina rättigheter” inte är populära bland ”de vita männen i kostym på de fina kontoren”. Grupper av skrikande människor blir sällan populära, vad de än må skrika om. Att antyda att ens impopularitet har att göra med någon annans hudfärg är rasism.

Hon säger att vi borde fundera över ”vilket samhälle vi lever i om ilskan som en kvinna kan känna inför män och deras förtryck får henne att begå mordförsök”. För all del. Det är ett samhälle där orättvisor existerar. Och en av dessa orättvisor kan vara att bli attackerad av en ilsken kvinna, som är ilsken endast för att man råkar ha manligt kön.

Hon hävdar att nästan alla kan vara överens om att Solanas mordförsök på Andy Warhol var fel, men att hennes ”orsaker var berättigade”. Nej, de flesta fördömer faktiskt mordförsök, oavsett anledning. Och det beror faktiskt, med risk för att provocera, på att de flesta har en någotsånär fungerande moralisk kompass.

5 reaktioner på ”Ibland är feminism ett slags fascism

 1. Kul samhälle hon vill ha. Hon tycker alltså att det är ok att misshandla män bara för att hon upplever sig vara förtryckt. Skulle hon tycka samma sak om jag som man kände mig förtryckt av kvinnor och därmed gav mig på dom ? Skule inte tro det. Kvinnan är ett offer i alla situationer och vita män är förövare och förtryckare i alla sammanhang i den svart /vita, för att inte säga infantila, världsbild som extremfeministerna lever efter.

 2. Pingback: Skolproblemen | WTF?

 3. Man önskar att man generellt kunde säga att deär unga, om några år har de mer perspektiv, men så tänker man på Eva Lundberg, Ireen von Wachenfeldt mfl och då svartnar framtiden.

 4. Hon börjar med:
  ”Definitionen av när feminismen gått för långt borde rimligtvis vara när män bli utsatta för mordförsök för att de är just män”
  För att avsluta med:
  ”vilket samhälle lever vi i om ilskan som en kvinna kan känna inför män och deras förtryck får henne att begå mordförsök? ”

  Tydligen inser hon inte att feminismen uppfyllt hennes eget kriterium för att ha gått för långt.

 5. Orsaken att Valerie Solanas sköt Andy Warhol är öite oklar, men det låter inte som nåt politiskt motiv överhuvudtaget, utan mest som en förvirrad och sinnessjuk människas verk. Solanas var narkoman.

  Valerie Solanas skrev 1967 en pjäs som hette ”Up your ass”. Hon skickade manuset till Andy Warhol, som gillade titeln. Däremot tyckte han att innehållet var kasst, och sedan slarvade han bort manuset. Solanas medverkade i två Warholfilmer, skrev ”SCUM”, och ville sedan ha tillbaka sitt manus till ”Up your ass”. Men det gick ju inte för det var bortslarvat. Solanas blev vansinnig, tyckte att Warhol sabbat hennes framtida karriär, och sköt honom. Han överlevde med nöd och näppe.
  Därmed sabbade hon definitvt sin framtida möjliga karriär. Tre år för mordförsök, därefter började hon telefonterrorisera Warhol, dömdes för ofredande, blev alltmer rutten i kolan, hamnade inom psykvården, knarkade, horade och dog av sitt missbruk vid 52 års ålder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s