Om köttätande och etik

Fanny skriver om köttätande och etik.

Hon säger att det ”inte är soft att bli uppfödd för att någon ska kunna äta upp en”. Djur saknar emellertid de kognitiva funktioner som behövs för att kunna tänka på sin framtid och förstå deras stundande öde. Det är med andra ord varken mer eller mindre soft för ett djur, än att börja och sluta sitt liv på något annat sätt.

Hon menar att ”en person som äter kött inte bryr sig särskilt mycket om djurs välmående”. Om de bryr sig om att djuret haft det bra medan det levde, gör de absolut det. En människa skulle gripas av skräck och sannolikt vara oförmögen att leva ett välmående liv med utsikten att bli slaktade. Djur fungerar inte som människor, och reagerar inte så.

Hon skriver att ”människor som har råd” med ekologisk mat ”kan kokettera med hur otroligt etiska vanor de har”. Ekologisk mat kostar bara några kronor extra per enhet, så den som har råd att köpa någon mat, har sannolikt också råd att köpa ekologisk mat. Om det är en ”klassfråga”, är det i så fall något som drabbar människor med mer akuta problem än att inte kunna köpa ekologiskt. Dessutom undrar jag varför ekologiskt skulle vara etiskt. Norman Borlaug sägs ha räddat livet på en miljard (1 000 000 000) människor med hjälp av genmodifierat vete — och det är etiskt.

Hon påstår att köttätare offrar ”såväl djur som människor för att höja upp sig själv”. Härskarteknik.

Hon tänker inte ta till sig något om ”goda och etiska vanor från någon som äter kött”. Men tydligen gärna av några som förespråkar blodig revolution mot människor.

3 reaktioner på ”Om köttätande och etik

  1. Jag ifrågasätter att etik skulle vara att jämställa med utilitarism. Dvs att Borlaug räddade livet på en miljard gör inte varken GMO-vete eller ekologiskt till ett mer eller mindre etiskt val att göra. Kontext, kontext, kontext.

  2. Alltså, anledningen till att vi köttätare vill att djuren ska må bra och leva ett gott liv utan stress innan slakt är ju att köttet smakar bättre då. Och när köttet smakar bra så smälter vi det bättre så att näringsupptaget maximeras och vi mår bättre så att vi tänker bättre, arbetar bättre och blir mer produktiva i det kapitalistiska systemet. Visserligen är stressat kött även det mer lättsmält och har ett större näringsinnehåll än morötter och sån skit så visst, köp dansk julskinka om ni nu måste för prisets skull men förvänta er inte att den smakar lika bra.

    Förresten är alla vegetarianer och veganer underordnade och förtryckta av köttätarna vilket kallas köttmaktsordningen.

  3. Det mesta kött som konsumeras idag (över 90%) kommer från ett jordbruk som är industriellt. Det finns en mängd etiska problem med detta. 2007 (tror jag det var) så släppte djurättsalliansen material i form av bilder och filmer de samlat in från svenska gårdar och det blev, precis som du antar från din text, ganska stor och förfärad reaktion från folk. Åtalet mot alla gårdar som var med lades ner. Några av de gårdar som var med hade ekologisk uppfödning (alltså ”etisk”). Det finns etiska problem med detta.
    Enligt rapporten ”Livestocks long shadow” från FAO så står köttindustrin för 18% av alla växthusgasutsläpp, vilket är mer än hela transportindustrin (inklusive flyg). Andra studier pekar på att denna siffra är för låg.

    Jag kan inte begripa vad Fannys text vill komma fram till men jag kände att jag ville ändå säga att djuruppfödning som den är idag utgör ett etiskt ställningstagande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s