Fanny Åströms förakt mot funktionshindrade

Fanny skriver om sitt förakt för funktionshindrade.

Hon skriver att hon ”tvivlar starkt” på att det existerar ett funktionshinder som gör att man inte kan ”förhålla sig till andra människor på ett rimligt vis”. När Fanny säger att hon ”tvivlar starkt” på något, innebär det oftast att hon inte vill läsa på för att upptäcka att hon har fel. Människor med Aspergers syndrom — det är huvudsakligen dem hon verkar åsyfta i sin text — har många gånger stora problem med social interaktion. Att ”tvivla starkt” på det är både ovetenskapligt och okänsligt.

Hon säger att de flesta hon träffat ”med liknande funktionshinder” har ”kunnat hantera det” och lyckats ”respektera människors gränser”. Det är djupt okänsligt att hävda att det skulle handla om respekt. Människor som har sociala svårigheter på grund av en autismspektrumstörning (eller ”liknande”) är inte respektlösa.

Hon ”tycker det är en märklig syn på sociala funktionshinder” att de skulle kunna göra någon oförmögen att ”förstå vad som är okej i olika situationer och inte”. Det är inte en märklig syn utan ett vetenskapligt belagt faktum. Det märkliga är att någon i Sverige 2013 uttalar sig på det här sättet om funktionshindrade.

Hon menar att om funktionshindrade har svårt för att göra vissa saker eller vara i vissa situationer, bör de ”ta ansvar för att inte befinna sig i sådana situationer”. Ett föraktfullt, kränkande och djupt oanständigt tänkesätt.

Hon säger att funktionshindrade inte behöver avstå från romantisk kontakt med kvinnor helt och hållet, men att de ”måste göra det under vissa omständigheter”. Funktionshindrade har samma rätt att söka romantisk kontakt som alla andra människor.

10 reaktioner på ”Fanny Åströms förakt mot funktionshindrade

 1. Det gör mig seriöst ledsen att se en person ha denna människosyn 2013. Jag har jobbat med funktionshindrade och vet hur de med autism jobbar för att försöka passa in.

 2. Det är ju ett skämt att en person som Fanny Åström pratar om att förhålla sig till människor på ett rimligt vis. Hon själv är ju ett levande exempel på en som beter sig helt oacceptabelt på alla möjliga plan. Hon borde verkligen sopa rent framför den egna dörren.

  Det är ju också typiskt att hon bara skriver om män som kliver över gränsen pg.a sitt handikapp.
  Om detta gränsöverskridande beteendet beror på handikapp så borde väl även kvinnor med detta handikapp göra detsamma som männen ?

 3. Haha, wow! Att du kan hålla det här tempot på inläggen är roligt tycker jag :-)! Och Fanny är bara full av vishet och vi är så glada att hon kan delar med sig av det! Undra vad hon skulle svara på varför hon tror 8/10 som diagnosticeras inom autistspektrat är män?

  • Tackar! Att fler män diagnosticeras är väl för att psykiatrin drivs av män för män i ett patriarkat. En AS-diagnos är ju tydligen mest ett sätt att ursäkta att man ger kvinnor komplimanger. Att det skulle medföra verkliga svårigheter, som kanske inte alls kan hanteras inom hennes egen rimlighetsgräns, är ett ”märkligt synsätt”.

 4. En människa med den synen på andra är hemsk…men hon är ju kommunist och feminist…
  Med såna som henne vid makten så skjuts funktionhindrade och oliktänkande ihjäl… dvs det blir som det alltid blir i kommunistländer. De har en vidrig syn på människan.

 5. Har bara en invändning emot en annars väldigt klarsynt analys: Det är ingen vuxen människa som har skrivit inlägget du beskriver, det är ju ett barn, med ett barns beskrivning av världen och de människor som bor i den.

  Vetenskapligt belagt fakta skriver du… ja, kanske det också. Men det är också en viktig lärdom man får när man arbetar med människor (kvinnor och män) med dessa sociala funktionshinder. Den första lektionen är att förstå sambandet mellan hur de själva resonerar och de konsekvenser det medför. Det handlar sällan om en bristande kognitiv förmåga – det handlar helt enkelt om ett annat tankemönster. Men de är människor med tankar och känslor, med ett lika stort behov av kärlek och anknytning som alla oss andra. Och samma existensberättigande.

 6. Wow, Fanny har gått över ytterligare en gräns. Hennes åsikter blir bara mer och mer obegripliga ju mer jag läser om dem. Imponerande att du orkar skriva flera blogginlägg om dagen, fortsätt så! Det är intressant läsning. 🙂

 7. Pingback: SR vet inte själva hur de definierar jämställdhet! | WTF?

 8. Osmakligt. Dessutom: vad är ”respektera människors gränser” och ”förstå vad som är okej i olika situationer och inte” om inte normer? Var inte normkritik och normöverskridande plötsligt längre bra?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s