Tankar om graviditet

Fanny skriver om graviditet.

Hon hävdar att många är oförmögna att ”begripa att något naturligt kan vara problematiskt”. Nejdå, det tror jag inte. De går nog med på att både tsunamis och cancer är problematiskt. De konstaterar bara att graviditet för med sig vissa risker, och att det aldrig går att helt eliminera dem.

Hon säger att livmodern historiskt förknippats med förtryck, i form av ”könsstympning, tvångssterilisering, äktenskap, abortförbud”. Tur att dessa historiska former av förtryck inte existerar i dagens Sverige då.

Hon menar att barnafödande ”inte ska leda till lägre lön”. Men det är väl ganska rimligt att man får mindre pengar, om man arbetar mindre?

Hon tycker vi skall kräva att få föda ”utan att riskera permanenta skador eller döden”. Sådana risker är väldigt låga, tack vare modern sjukvård. Men de existerar likafullt, och det är inget som några krav förändrar. Det är en ofrånkomlighet att livet innebär risktagande.

Hon säger att födandet och fostrandet av barn är ”ett arbete” som man ”borde få lön för”. I så fall borde man väl också få lön för att dammsuga golvet, passa tvättstugan och laga middag? Det är arbete, det också.

Hon säger att lönen har att göra med att barnafödande är ”nödvändigt för samhällets fortlevnad”. På samma sätt är det t.ex. nödvändigt att vi håller oss vi liv. Betyder det att vi bör få lön för det arbete som krävs för vår överlevnad?

Hon hävdar att kvinnor som föder barn straffas ”i form av smärta, skador och markant försämrade livschanser”. Källa saknas.

5 reaktioner på ”Tankar om graviditet

 1. Helt enkelt lysande hur de gång efter gång skalar ner hennes texter och får henne att framstå som än mer naken. Du är klippa och en nyttig sådan.
  (Jag brukar väldigt sällan ge beröm, eftersom jag avskyr när folk skriver WORD osv) Det blir ju ingen debatt av det, men du förtjänar beröm genom det enkla tydliga sättet.
  Tack.

 2. ”Hon hävdar att kvinnor som föder barn straffas ”i form av smärta, skador och markant försämrade livschanser”. Källa saknas.”

  Att någon straffas kräver en aktiv handling från någon. Det är inget straff att det är smärtsamt att föda barn om man inte tror på bibeln som väl sa att barn skall födas i smärta eller något sådant.
  Som kommunist kan väl den tron inte gälla Fanny eller börjar hon vackla i tron på kommunismen?

  Att födandet kan medföra skador är inte heller det ett straff utan något som bara händer vid vissa födslar pg.a t.ex barnet storlek. Eller förespråkar Fanny Kejsarsnitt vid samtliga födslar ?
  Det är ju heller inte utan risker….

  Att barnafödandet medför försämrade livschanser är ju även det en sanning med modifikation.
  Det finns kvinnor som börjar jobba efter någon vecka efter födseln och då påverkas knappast livschanserna mer än de skulle göra efter en vanlig förkylning.

  Det innebär ju dock att du aktivt väljer att lämna ifrån dig vårdnaden av ditt barn till din partner eller någon annan medan du arbetar eller om barnet blir sjukt.

  Fast Fanny vill ju inte vara en löneslav utan hon vill väl att vi skall betala hennes uppehälle utan krav på motprestation. Undrar hur det skulle funka i hennes kommunistiska paradis ?

 3. Nu vet jag givetvis att din analys riktar sig mot feministiska idéer men det är lite underligt att könsstympning påstås vara borta från Sverige.
  Varje år könsstympas pojkar i Sverige av religiösa eller andra ickemedicinska skäl. Men se det är ju något helt annat att skära en pojke i kuken än en flicka i fittan. Skador och smärta drabbar, utan tvekan, flickorna mest men det är i båda fallet stympande av kön på en individ som varken kan försvara sig, förstå syftet eller göra det ogjort senare i livet. Humanisten i mig kväljs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s