Problemet är egentligen rasism

Hit och dit och tillbaka igen skriver om problemet med vita män.

Hon skriver att det finns ”ett jättestort problem” med ”vita män”. Detta är rasism.

Hon invänder att det inte alls är rasistiskt att tala om hur män på grund av sin hudfärg är ett problem, för att de har ”fördelar” som är ”beroende av hudfärg och kön”. Och hon har fel. Att hävda att människor är ett problem på grund av deras hudfärg är nära nog definitionen av rasism. Att rasismen har en ursäkt gör den inte mindre rasistisk. Det har all rasism.

3 reaktioner på ”Problemet är egentligen rasism

  1. Här måste jag försvara Charlotte. Jag uppfattar att hon anser att det är användandet av termen ”vita män” som är problematiskt, inte själva gruppen i sig. Detta pga intersektionaliteten som inte gör gruppen särskilt homogen.

    Sen håller hon i ett svar till en kommentar med om att det beroende på hur ”vita män” används mycket väl kan vara inte bara problematiskt utan rentav rasistiskt.

    Så jag finner mig hålla med Charlotte.

  2. Misstaget Charlotte gör är att hon talar om begreppet ”män som grupp” som en aktör när uttrycket enbart är relevant i en strukturell kontext. Endast individer ingående i en grupp kan ha fördelar. Män som grupp har inga fördelar skulle jag vilja säga. Jämför med påståendet, ”Män över 2m har som grupp fördel inom sporten basket”. Jag påstår att individer inom den gruppen kan ha fördel av sin längd inom basket förutsatt att dom överhuvudtaget är intresserade av sporten samt har en massa andra skills som krävs för att bli bra. Men detta motsäger inte det faktum att män över 2m som grupp har fler individer som är bra på basket än män under 2m som grupp har.

  3. Håller med, all rasism har en ursäkt. En ursäkt som gör att just deras rasism är rimlig, det kan vara att de ”slår uppåt” eller att de pekar ut en grupp människor som ”faktiskt” bör pekas ut som ”sämre” eller ”lägre stående”. Just deras avhumanisering av den aktuella gruppen ska anses rimlig. I Tyskland under 20-talet hette det att fanns det för många judiska läkare och för många judiska professorer. Det resonemanget känns igen i svensk feminism idag. Könsrasism är ju faktiskt inte finare än någon annan rasism.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s