Om rasism och behovet av empiri

Fanny skriver om nyansering och möjligheten att ha fel.

Hon hävdar att ”detta samhälle är rasistiskt”, och att rasismen har en ”hegemonisk position” idag. Oklart vad hon menar. Rasism är något som ytterst få vill förknippas med. Även om rasism existerar, innehar den knappast någon hegemonisk position som karakteriserar hela samhället.

Hon säger att om hon ger rasism ett ”uns av legitimitet” så stödjer hon ”en rasistisk världsordning”. Direkt från detta samhälle till en världsordning? That escalated quickly. För övrigt har hon sagt att hon inte tänker samarbeta med män som har vit hudfärg, och medger själv att hon har rasistiska beteenden.

Hon menar att när någon kallar henne ”onyanserad” eller invänder att något är ”ogenomtänkt” så gör denne ”anspråk på att sitta inne på Sanningen”. Vad de förmodligen menar, är att hon är alltför benägen att deducera allmängiltiga slutsatser från ideologiska teorier, ofta utan hänsyn till empiri.

Hon hävdar att det inte har något ”att göra med hur väl” hon ”underbygger” sina ”argument eller liknande”. Jo, det är det som kritiseras när man blir kallad för onyanserad eller ogenomtänkt. Svagheten i sådan kritik är naturligtvis att den är svepande och inte förklarar vad som specifikt kritiseras och varför.

Hon ”ser det som en självklarhet” att hon ”kan ha fel”. Personer som gör det, bemödar sig om att ta hänsyn till aktuell forskning. Det gör inte Fanny. Se t.ex. här, här och här. Hon grundar sig för det mesta på marxistiska eller postmodernistiska teorier, som är pseudovetenskapliga i brist på ett falsifikationskriterium.

En reaktion på ”Om rasism och behovet av empiri

  1. ”För övrigt har hon sagt att hon inte tänker samarbeta med män som har vit hudfärg, ”

    Det är ju i sig extremt grov rasism. Och sexism dessutom. Jisses. Chockerande, ärligt talat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s