Att finna den sanna kärleken

Fanny skriver om den sanna kärleken.

Hon säger till en början att det ”är mycket möjligt att det finns någon för mig som är ‘den rätta'”, men lite senare att hon ”tror inte att den rätta finns”. Hur går det ihop?

Hon menar att det är ”ganska ovanligt” att uppleva det som brukar kallas för ”sann kärlek”. Jag vet inte. Det är möjligt. Min syn på kärlek skiljer sig nog från den rosafluffiga disneyfierade typen — om det är den hon menar. Jag gör bl.a. en fundamental distinktion mellan kärlek och relation; det är fullt möjligt att älska någon utan att kunna fungera bra i en intim relation. Och att få relationer varar tills döden skiljer oss åt, ser jag inte som ett absolut hinder för sann kärlek. Jag har flera långvariga relationer bakom mig och upplever att de handlat om sann kärlek, trots att de tog slut. Förmodligen kommer jag ha varma känslor för dessa personer livet ut. Kärleken verkar sakna en av-knapp — åtminstone med mitt sätt att fungera på.

Hon påpekar att sann kärlek inte framställs ”som en kul grej som händer ett fåtal”, utan ”som en obligatorisk grej som måste hända för alla”. Det är fler än ett fåtal som får uppleva kärleken, men den uppstår väl inte speciellt ofta (jämfört med alla människor man möter och inte knyter ett sådant band till). Obligatorisk? Jag vet inte. Förmodligen finns en hel del optimism med i bilden. Man vill att alla skall finna kärleken.

Hon tror att det ”uppstår en massa problem i alla heteromonogama relationer”. Varför skilja ut tvåsamma relationer mellan män och kvinnor? Är dessa i särskilt hög grad drabbade av problem, och vad tyder i så fall på det?

Hon ogillar tanken på att anstränga sig ”till max för att hitta någon som inte finns”, för att hon då kommer att ha ”offrat oerhört mycket för en utopi”. Man skulle ju kunna säga detsamma om revolutionär kamp för ett nytt feministiskt kommunistiskt samhälle.

5 reaktioner på ”Att finna den sanna kärleken

 1. ”Hon ogillar tanken på att anstränga sig ”till max för att hitta någon som inte finns”, för att hon då kommer att ha ”offrat oerhört mycket för en utopi”. Man skulle ju kunna säga detsamma om revolutionär kamp för ett nytt feministiskt kommunistiskt samhälle.”

  Haha!

 2. Kritik av ett fenomen är förstås enklare om man inte väger det mot alternativen. Monogama heterosexuella relationer är besvärliga men homosexuella och olika varianter av icke-monogama relationer är ännu besvärligare, liksom att inte vara i en relation.

  ”Den rätta” är något som skapas i relation till en annan människa. Den romantiska bilden av att vi träffar någon som uppfyller våra drömmar och gör oss kompletta är tveksam. Vi kan hitta någon som vi blir förälskade i men det är till stor del en projektion av våra egna behov på en annan människa. Men från första mötet till sista bygger vi den relation som gör den andra till ”den rätta”.

 3. Skulle ju gå att spinna vidare på det här genom att problematisera den fria västerländska kärleken. I en annan kultur heter det att bara man gör saker och ting på rätt sätt, har ett öppet sinnelag och tålamod så infinner sig kärleken förr eller senare. Vem man ska leva ihop med är dock inget problem för det bestämmer föräldrarna.

 4. Nu är jag en ganska romantisk person och jag tror på den sanna kärleken. Ja, på flera sanna kärlekar genom livet. Nu är jag kvinna och heterosexuell och, förutom i vissa feministkretsar då detta uppfattas som ett handikapp, så trivs jag tämligen bra med det 😉 Jag tror att om man försöker se det positiva i livet och möter omgivningen med ett öppet sinne så får man detsamma tillbaka. Givetvis blir det svårare med kärleksrelationer med det motsatta könet om man envisas med att man hatar dom och refererar till dom som ”förtryckare”. Jag ska testa på min man men jag är ganska säker på att det kommer att sabba stämningen 😉

 5. ”Det är (mycket) möjligt att det finns en högre makt i universum som vi inte kan upptäcka men jag tror inte att det är så.”
  Agnostiker har fått det resonemanget att gå ihop i ganska många år och det är, i sig, varken komplicerat eller ett avancerat resonemang. Hur blir Fannys två påståenden då ett problem?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s