Våld mot oliktänkande är inte okej

Moralfjant skriver om våld.

Hon hävdar att det är mindre fel (eller rentav rätt) ”att kasta flaskor på nazister som demonstrerar” än att kasta flaskor på motsvarande antirasister. Det håller jag inte med om. Det är måhända snäppet mindre osympatiskt, rent känslomässigt, men det är fortfarande våld mot fredliga demonstranter, och det är i slutändan en kamp mot yttrandefrihet. Vi har inte rätt att kasta flaskor på folk, bara för att de säger något vi inte håller med om.

Hon påpekar att det knappt ”finns nån som helt ärligt tycker att våld aldrig är okej”. Förmodligen sant. De flesta accepterar våld i direkt självförsvar, och det våld som rättsväsendet använder för att upprätthålla lagar och rättssäkerhet (även när de är oeniga med enskilda lagar). Men det innebär ju inte nödvändigtvis att man också accepterar våld mot oliktänkande.

Hon skriver: ”Dom flesta tycker väl det är helt legitimt att en polis förser en våldsam person som ska attackera en annan med handfängsel? Att någon som tänker hoppa ner från en balkong blir fasthållen? Juste.” De flesta gör det, men inte alla:

fannypolis

Hon säger att det är ”klart som fan att det är mycket bättre att med våld försöka hindra människor som vill sprida människohatiska åsikter, än att hindra människor som sprider kärleksfulla budskap”. Men det är en falsk dikotomi, som utesluter det tredje alternativ som de flesta finner mest rimligt: att man helt avstår från att hindra människor att uttrycka sina åsikter.

Hon anser att våld kan vara legitimt ”om det behövs för att typ hindra nazism att få fäste i samhället”. Och vem tror att man kan hindra nazism från att breda ut sig genom att slänga flaskor på folk? Att göra avkall på yttrandefriheten riskerar dock att odla ett sådant fäste. Man motarbetar inte nazism genom att själv legitimera och använda fascistiska metoder.

Hon ”förstår inte heller varför våldet skulle eskalera ba för det?” För att det våld ”som behövs” är en subjektiv bedömning. Om vi medger att våld mot vissa grupper är okej, säger vi också att det behövs mer våld så länge de fortsätter att existera. Men frågan är inte avhängig våldets eskalering. Det redan initiala våldet är tillräckligt att fördömas.

9 reaktioner på ”Våld mot oliktänkande är inte okej

 1. Moralfjant och hennes gelikar tycks ta för givet att det på något sätt är bevisat att nazismen är falsk. Men nazismen är en ideologi och ingen vetenskaplig teori. Huruvida man förkastar ideologier beror helt på vilka värderingar man själv har och har inget med bevis att göra. De flesta svenskar tycker att nazismen är en avskyvärd ideologi, men det är inte alls detsamma som att säga att nazismen faktiskt ÄR en avskyvärd ideologi. Det handlar bara om majoritetens åsikt och det finns (uppenbarligen) svenskar som gillar nazism, hur obegripligt det än må vara för de flesta av oss.

  Vidare satte du huvudet på spiken när du skrev att det de här vänsterextremisterna vill göra är att använda sig av fascistiska metoder. De är med andra ord i grund och botten av samma skrot och korn som de människor de bekämpar.

  Slutligen en reflektion över Fannys tweets. Om hon blir jagad av en man som tänker våldta henne, kommer hon, av tweetsen att döma, inte att ringa polisen. Hon ringer väl istället sina medsystrar som genast kommer till undsättning beväpnade med ishackor.

 2. Jo, fast det där gäller ju fall där våldtäkten redan skett. Jag tänkte mig att offret nog vill kunna göra något i det akuta skedet. Har man möjlighet att stoppa våldtäkten genom att tillkalla polis gör man väl det. Men inte Fanny, gissningsvis, eftersom hon tycker att poliser är äckliga kräk.

 3. Polisyrket är ju ett yrke som vi feminister vill ha in fler kvinnor på. Tycker Fanny ska sluta hata unga tjejer och kvinnor som valt detta yrke.

  • Tycker att hon skall sluta hata poliser oavsett kön.Det är ett otacksamt yrke förknippat med många personliga risker för de som väljer att bli polis. Desutom skulle jag inte viilja leva i ett samhälle utan poliser och de andra delarna av rättsväsendet.
   Tror nog att Fanny också skulle vara tacksam att polisen finns den dagen hon behöver deras hjälp.Det känns mest bara barnsligt att säga att man hatar polisen.

 4. Alltid skrämmande att inse att de värsta våldsverkarna är extremvänstern… och i Fanny blogg får man en insikt om hur indoktrineringen sker och hur en eskalering uppstår; att hon inte förstår värdet av yttrandefrihet är fascinerande eftersom hon om någon borde vara rädd för att inte få tala fritt. Men tror hon på revolution så vet hon ju att det är hon själv som ska stå för våldet och utrensningen efteråt och allt blir bra. ”Lustigt” att vissa tror de är så förmer än andra att de tycker de har rätt att döda dem etc utan att inse hur vidriga de är själva.

  • Ja nu har vi väl ett 30-tal politiskt motiverade MORD utförda av extremhögern de senaste 30 åren medan motsvarade siffa för extremvänstern är 0 så att de värsta våldverkarna är vänstern får du nog omvärdera.

   • Vilka politiska mord utförda av extremhögern i Sverige syftar du på ? Kan inte komma på något fast det innebär naturligtvis inte att det inte har hänt.
    Kan inte se Tenebrenism säger att de värsta våldsverkarna är vänstern i detta inlägg. Han säger bara att det är lika illa med vänstervåld som högervåld oavsett hur Fanny försöker rättfärdiga våld från vänstern.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s