Att vara liberal antirasist

Fanny skriver om liberala antirasister.

Eller rättare sagt om en karikatyr av dito. Denne karikatyr säger: ”Jag skulle vara en oerhört engagerad antifascist om det inte var för att jag en gång hörde en säga något dumt om liberaler. I min organisation är vi alla individer så jag tar inte ansvar för vad någon annan säger.”

Det egentliga problemet är det finns en gräns för vilka rörelser och ismer man vill förknippa sig med, även om man håller med dem på väsentliga punkter. Du kanske är övertygad antifascist, men får svårt att sympatisera med t.ex. RF/AFA. Det beror inte på att du gillar nazister, men du vill inte ta på dig en rånarluva och gå ut och misshandla oliktänkande på kvällarna (eller acceptera att andra gör det). Feminismen lider av samma typ av problem. Du kanske håller med om många feministiska idéer, men vill inte förknippas med hatet och våldsromantiken som feministiska röster ofta ger uttryck för.

Men vet ni vad? Det går utmärkt att vara antifascist utan att gå med i ironiskt fascistiska organisationer, och kallar man sig t.ex. liberalfeminist blir man sällan förknippad med ”utrota alla män”-feminister. Det går alldeles utmärkt att hysa dessa övertygelser och samtidigt ta avstånd från det man inte accepterar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s