Att skänka till fattiga är inte obehagligt

Fanny skriver om att ge mat till tiggare.

Hon menar att det är bättre att ge tiggare pengar än mat, och det håller jag i allmänhet med om. Det är inte bara missbruk som leder till hemlöshet. Andra vanliga orsaker är t.ex. att ett förhållande eller korttidskontrakt tagit slut, psykisk sjukdom, våld i hemmet och/eller allmän bostadsbrist. Däremot håller jag inte med om hennes skarpa fördömande av folk som skänker mat.

Hon tycker att det ”känns som en väldigt obehaglig typ av förmynderi” som är ”föga sympatiskt”. Hur kan det vara osympatiskt och obegagligt att skänka mat till tiggare? Det är kanske inte det bästa man kan skänka, men så vad? Skänker du en tia, är det sämre än en femtiolapp, som är sämre än en hundring, och så vidare. Och varje penninggåva är sämre än att erbjuda tiggaren tak över huvudet, vilket du har all möjlighet att göra om du inte själv är hemlös. Nej, det är inte obehagligt och osympatiskt att skänka mat till tiggare. Attityden att det skulle vara det kan man däremot säga ett och annat om.

Hon säger att de som skänker mat ”har liksom bestämt på förhand vilka ändamål som är okej, utifrån sin egen världsbild och situation”. Javisst. Det är en bedömning vi alltid gör när vi skänker till fattiga. Skall vi skänka till tiggaren på gatan, till cancerfonden, till något land som drabbats av en naturkatastrof — vad skall vi prioritera? Och hur vill vi att det vi skänker används? Vilken nytta skall våra pengar ge för de behövande? Det är viktiga frågor att ställa, om man inte bara vill känna sig duktig utan också hjälpa bäst där det behövs mest.

Hon skriver att det ”faller sig ganska naturligt” för henne, att tiggare ”kan ha ett behov av att fly verkligheten”. För all del. Men de har ett långt större behov av att hantera verkligheten, för att med lite tur och andras hjälp kunna skapa en hållbar tillvaro. Att som medhjälpare ta hänsyn till detta behov är inte obehagligt eller osympatiskt, även om det innebär att ens gåva blir mindre än optimal.

En reaktion på ”Att skänka till fattiga är inte obehagligt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s