Är klassisk feminism fortfarande aktuell?

Fanny skriver om klassisk feminism.

Hon inleder med att ”när folk snackar om ‘klassisk feminism’ osäkrar jag min revolver”. Kanhända lite kontraproduktivt att rikta sin verbala revolver mot en stor falang inom den feministiska rörelsen, men jag håller också med henne om den historiska diskussionen. I alla fall om den tävling som ofta uppstår om att förespråka den mest ursprungliga versionen av x. Fokus borde inte ligga på en idéströmnings historiska bagage, utan på idéernas innehåll.

Hon invänder mot klassisk feminism att den ”slutade vara aktuell för länge sedan”. Jag håller inte med, även om jag förstår hur hon menar. Dess målsättningar har väsentligen uppnåtts. Kvinnor har rösträtt, män och kvinnor är i princip lika inför lagen, etc. Men när man väl erövrat en position, behöver den fortfarande aktivt försvaras. Det som uppnåtts kan lika enkelt raseras, t.ex. med svängande opinion utlöst av en politisk eller ekonomisk kris. Samma slags kritik kan riktas mot alla som förespråkar någon aspekt av status quo. Är det kanske också inaktuellt att vara t.ex. demokrat?

Hon säger att den klassiska feminismens svar på varför kvinnoförtrycket består, är ”att det är kvinnors fria val att ha det som vi har det”. Men den klassiska feminismen håller inte med om de problemformuleringar som tredje vågens feminism uttrycker. Den säger alltså inte att dagens kvinnoförtryck beror på kvinnors fria val, utan att det inte existerar något kvinnoförtryck (mer än det som fortfarande begås trots att det blivit kriminellt).

Hon skriver att ett problem med klassisk feminism (eller liberalfeminism) är ”den stora oviljan att hantera den privata sfärens problem”. Som exempel ger hon våldtäkter, mord och misshandel inom äktenskapet. Något som klassiska feminister tvärtom fördömer och vill kriminalisera (och som också är kriminaliserat).

10 reaktioner på ”Är klassisk feminism fortfarande aktuell?

 1. Skulle vara kul om du kunde ge din syn på vad skillnaden är mellan klassisk feminism och ”modern feminism” ? Kanske också vad som skiljer dem från anti-feministiskt?

 2. ”Men när man väl erövrat en position, behöver den fortfarande aktivt försvaras. Det som uppnåtts kan lika enkelt raseras, t.ex. med svängande opinion utlöst av en politisk eller ekonomisk kris.”

  Exakt! Den klassiska feminismen behövs än i dag. Saker och ting kan gå baklänges och försämra situationen för kvinnor igen. Vissa sociala rättigheter för kvinnor, och även män, behöver fortfarande diskuteras.

 3. Skulle vara intressant att läsa din definition av antifeminist och om du skiljer det från ickefeminist.
  (Ta gärna med begreppet jämställdist också)

 4. Problemet som jag ser det är att den stora massan verkar tro att de är vad du kallar ”klassiska feminister” (att de strävar efter jämställdhet) när de idag i själva verket backar upp radikalfeminismen. Den betraktas underligt nog som en ytterst liten och oansenlig grupp när det egentligen är radikalfeminister som styr media, politik och utbildning.

 5. ”Wenn ich Kultur höre … entsichere ich meinen Browning!”

  -Brukar tillskrivas Herman Göring, undrar om det var avsiktligt av Fanny?

  • Sam Vimes: Enligt wikipedia stämmer det inte (dock en nazi-referens):
   http://en.wikiquote.org/wiki/List_of_misquotations
   ”This quote is often mistakenly attributed to leading Nazi Hermann Goering, or occasionally to Julius Streicher, a lower-ranking Nazi. This misattribution may date from the famous Frank Capra documentaries (Why We Fight) shown to American troops before shipping out.
   In fact, it is a line uttered by the character Thiemann in Act 1, Scene 1 of the play Schlageter, written by Hanns Johst. The association with Nazism is appropriate, as the play was first performed in April 1933, in honor of Hitler’s birthday.”

   • Jag googlade det lite snabbt förut, men hittade ingen entydig ursprungskälla till uttrycket. Jag tror inte att Fanny var ute efter att citera Göring. Hennes avståndstagande av Nazityskland är väldigt tydligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s