Kan man tvångsköna spädbarn?

Moralfjant skriver om spädbarn och genus.

Hon menar att det är ”cissexistiskt och cisnormativt (alltså förtryckande av trans*personer)” att kalla ett spädbarn för pojke om det har snopp, eller flicka om det har vagina. Men jag ser det nog som självklart att vi talar helt och hållet om biologiskt kön när det gäller precis nyfödda spädbarn. Inte om socialt kön eller om upplevt kön; prefixet ”cis” borde alltså vara irrelevant här. Och det kan väl knappast vara ett slags förtryck av det nyfödda barnet, att identifiera dess biologiska kön? Kom samtidigt ihåg att det bara i ytterst sällsynta fall uppstår en definitiv konflikt mellan biologiskt och upplevt kön. (Mer om det nedan.)

Hon konstaterar att ”folk blir kränkta över att bli beskyllda för att vara cissexistiska”, och det är väl inte så konstigt? När föräldrar anklagas för att förtrycka sitt nyfödda barn blir de förståeligt nog upprörda, vare sig de har rätten på sin sida eller ej. Moralfjants svar till dem blir: ”Bara inse och erkänn att du är cisnormativ och tvångskönar dina barn då.” Är inte det större förtrycket här, att bemöta nyblivna föräldrar med sådan retorik? De flesta har inget problem med att vi identifierar spädbarns biologiska kön, men upplever det som kränkande att föräldrar anklagas för barnförtryck när de gör det. Då bör vi komma ihåg att alla människor varit spädbarn, men att inte alla blivit föräldrar.

Och så var det just denna yttersta sällsynthet. Det genomförs något 30-tal könskorrigerande operationer i Sverige per år, vilket innebär att vi talar om kanske tusen nu levande personer totalt. Självfallet finns ett mörkertal orsakat av bl.a. normer, sociala stigman och lagar som reglerar dessa operationer. Men även om vi räknar gånger tio, rör det sig om 0,1 % av landets befolkning. Jag tvivlar inte på att en konflikt mellan biologiskt och upplevt kön medför många problem för de som upplever den, men jag ifrågasätter att det skulle vara ett framträdande samhällsproblem. Varför inte kritisera t.ex. normen att människor har två armar och två ben? Det genomförs 2 500 amputationer i Sverige varje år. Detta är en betydligt större grupp som nästan helt ”osynliggörs” i diskussionen.

Jag frågade förresten en transsexuell vän till mig, Hanna Söderström, vad hon ansåg om det här med kön och spädbarn. ”Kan dom inte bara sluta få studiebidrag så vi slipper deras jävla trams”, var summan av hennes respons.

6 reaktioner på ”Kan man tvångsköna spädbarn?

 1. Inte alls on topic men vill bara säga att jag är väldigt glad att du inte slutade blogga, har nyligen hittat hit och tycker att du är en otroligt frisk fläkt i debatten. Ditt sätt att bit för bit dekonstruera och fullständigt pulverisera vissa extrema feministers åsikter är lysande.

  Tack.

 2. Hanna Söderströms respons sammanfattade min syn på saken 🙂 Tack för länken. Det ska bli kul att läsa mer av henne tankar och resonemang.

 3. Tydligen gör det ont när de försöker tänka. Människan är ett däggdjur bland andra. Det krävs en hane och en hona för att få fram en avkomma. En liten bråkdel av 7 miljarder människor klassar sig som något annat än heterosexuell, kvinna eller man.

  Det är en form av barnmisshandel att inte upprätta gränser och normer för den lilla.

  Är man, som vuxen, osäker vad man ska kalla sig så kan man kolla vilken allmän toalett man väljer 😉

 4. Jag blev glad av detta inlägg. Jag är en av de föräldrar som kände att det inte är rättvist att döma föräldrar för att tvångsköna. De som inte är bekväma i sin kropp är det oavsett om vi säger han/hon/hen. Och det neutrala ordet är såpass nytt så man anklagar en hel drös för att tvinga på sina barn en identitet, ist för att se till hur många föräldrar som uppmuntrar sina barn till att hitta sig själva, som anstränger sig att inte placera dem i manligt/kvinnligt fack pga hur deras kroppar ser ut.

  Och samtidigt som jag blev anklagad för att tvångsköna så hann min debattmotståndare sätta in både mig och mitt barn i könade fack, utifrån bild och namn dömde hen mig att vara cis, och dömde mig att anta att mitt barn är cis. Motståndaren tog alltså förgivet hur mitt och mitt barns kropp såg ut, utan att nån sån information kom från mig… så i allt tjat om att jag tvångskönar satt hen fritt och könade mig och mitt barn… tröttsamt…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s