7 reaktioner på ”Kapitalismen är en jämn färd uppåt

 1. Enligt Fanny så har alltså folk fått sämre levnadsstandard efter industrialiseringen. Enligt Fanny så var det lättare att jobba på gård och slita ihjäl sig än det var att arbeta i fabrik med lön. Hon bortser ju från flera faktorer genom att bara tänka på inkomst och äganderätt, som gick i samband med att väldärdssamhället byggdes upp.

 2. Den här romantiseringen av fattigdom och pre-industriell levnadsstandard verkar bara göras av sådana som aldrig upplevt fattigdom och inte tagit del av de omständigheter som medföljde detta primitiva men påstått ack så lyckligare och friskare liv. Det faktum att vi har i genomsnitt tripplad förväntad medellivslängd, nästan eliminerat spädbarnsdödlighet, vaccin, medicin, antibiotika, handhygien, snart besegrat cancer och HIV, äter oss mätta dagligen (till skillnad för den svältgräns på 800 kalorier om dagen vi oftast låg under) och har skapat demokrati, mänskliga rättigheter, internet och annat fantastiskt verkar gå dessa människor förbi, och även vad konsekvensen av frånvaron av dessa innebär. Rent konkret. I mänsklig livslängd och livskvalitet. Samt det faktum att detta är orsakat av den industriella revolutionen som bygger på upplysningstidens tankar om vetenskap och individualism och det politiska systemet kapitalism som är det enda som är förenligt med dessa tankar. En stor del av mänskligheten lever bättre än kungar gjorde på feodaltiden. Och vill hon prata fattiga så har globaliserad kapitalism möjliggjort att lyfta en miljard fattiga ur fattigdom bara det senaste decenniet. Precis en miljard fler än något annat politiskt eller ekonomiskt system någonsin lyft ur fattigdom.

 3. Steven Pinker har också pekat på hur våldsam denna romantiserade tid var, och att den moderna världen, tack vare sådant påstått ”patriarkalt” som förnuft, demokrati, och marknadsekonomi, mänskligheten aldrig varit mindre våldsam än idag. Och det till och med om man räknar in WWI och WWII och kommunismens massmord under det förra århundradet.

 4. Fanny, som ju säger sig vara kommunist, kan naturligtvis inte tycka om ett kapitalistiskt samhälle.
  Det är ironiska är ju bara att om man ser de länder där kommunism har införts så har de ju oftast
  präglats av just fattigdom och allmänt elände.

  Om nu Fanny nu ogillar det svenska samhället och kapitalismen så mycket så föreslår jag att hon emigrerar till något av de kommunistiska paradisen på jorden.Då slipper vi höra av henne och hon slipper oss. En klockren vinna-vinna för alla.

 5. Lustigt är det att det kommit en ny generation med vänsterinfluenser. Kan de ingen historia? Vi övergav vänsteridéerna när vi fick insikt och svart på vitt när muren föll. Det gick helt enkelt inte att blunda för verkligheten.
  Och nu, samma tugg som då. Är misstag till för att upprepas?

 6. Sen får du väl ändå ge henne att det knappast varit en ”jämn” färd uppåt. Den där kurvan pekar rätt spikrakt uppåt, ungefär som att åka ”Fritt Fall” på Grönan fast uppåt, typ. En hissnande spikrak färd uppåt för alla så fort vi införde marknadsekonomi, kapitalism, och skydd för individuella rättigheter, och institutioner som försvarar en fri debatt och privat äganderätt. Till skillnad från den rätt ”jämna” färd i sidled på misärens botten som alla andra system och epoker haft som orubbligt faktum.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s