Manshatet finns lite här och var

Kickan Wicksell undrar var rabiesfeministerna befinner sig.

Hon säger att hon ibland får höra att hon är en vettig feminist, snarare än en argsint manshatare. Hon har ”svårt att ta det som en” komplimang, och undrar vad som menas. Finns det verkligen argsinta manshatande feminister? Svaret är ja. Lite överallt faktiskt. Här är några snabba citat bara från sådant jag bemött på den här bloggen:

 • ”Det finns en grupp i samhället som man inte får prata om. Vi har alla sett dem, de har gått i våra skolor och vissa tvingas bo granne med dem. De är kriminella, förtrycker kvinnor och kostar multum för både rättsväsende och skola. Jag talar givetvis om männen. […]  Männen förpestar dessutom hela jorden med skyhöga koldioxidutsläpp från stora bilar och brutalt köttätande.” (Magda Rasmusson.)
 • Jag ”förstår dem som vill mörda män, våldta dem och kastrera dem”, för det är ”väldigt naturligt att man som kvinna känner hat mot män”. (xChiaki.)
 • ”CIS-MÄN HAR INGET EXISTENSBERÄTTIGANDE. UTROTA DEM NU” (Jaylazkar.)
 • Det är ”helt jävla rimligt, legitimt och till och med positivt att hata sin förtryckare” (d.v.s. män). (Jävla feministfitta.)
 • Redan i rubriken ”mitt brinnande hat mot män”. (Filippa Berg.)

Men manshat tar sig oftast inte det här explicita uttrycket, precis som t.ex. rasism inte bara innebär att skrika ”död åt alla judar” med kapitäler och utropstecken. Det tar sig i regel mer subtila former. En är att anklaga alla män för att förtrycka alla kvinnor. En annan är att regelbundet rita teckningar av män för att göra poäng av hur korkade de är. En tredje är den utbredda ”men åh, en snubbe hävdade en åsikt”-attityden som präglar många feministiska Twitter-flöden (och som snabbt möter ryggdunkande). En fjärde som också kombinerar rasism, är att tala nedlåtande om vita män. En femte är att tolka Solanas manifest bokstavligt — och hylla henne. I alla fall en handfull exempel jag kommer på rakt av. Ett allmänt test kunde vara att fråga sig själv ”skulle jag acceptera det här påståendet som icke-hatiskt, om det riktades mot kvinnor?”

Vad sedan gäller argsinthet är det väl förmodligen sådant här de tänker på, eller kanske när man som Kickan Wicksell själv försöker svartmåla kritiker som rasister.

2 reaktioner på ”Manshatet finns lite här och var

 1. ”skulle jag acceptera det här påståendet som icke-hatiskt, om det riktades mot kvinnor?”

  Själv avskyr jag det här, då det gör det omöjligt att över huvud taget prata om könsskillnader. En tankeövning:

  1. Är det ”fel” att beskriva drag som är specifika för en grupp? (ex: Kvinnor)
  2. Är det ”fel” att göra värderingar av egenskaper? (ex: Negativt)

  3. Spelar det någon roll ifall de två görs samtidigt (ex: Kvinnor har negativa egenskaper)
  4. Spelar det någon roll ifall egenskaperna värderas negativt eller positivt?
  5. Spelar det någon roll vilken grupp som beskrivs?

  6. Beror svaren till något av ovanstående på var yttrandet görs (privat/Flashback/tidningen/tal till nationen etc)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s