Aborter är inte särskilt riskfyllda

Fanny skriver om juridisk abort.

Jag reagerar framför allt på det här uttalandet: ”Problemet med medicinsk abort är att det är en riskfyllt ingrepp, det är något som kan skada en människas psykiska hälsa och reproduktiva förmåga.”

Detta är något som Fanny upprepat tidigare, och det verkar inte stämma.

”De flesta som genomgår en abort mår bra och känner sig lättade efter behandlingen. En del kan däremot bli nedstämda.” (Källa: 1177 Vårdguiden.)

”Risken att få en komplikation som innebär att det blir svårt att få barn i framtiden är oerhört liten, mindre än en på tusen. I själva verket är risken för följder som påverkar hälsan eller förmågan att få barn större om man föder barn än vid abort.” (Källa: Netdoktor.)

3 reaktioner på ”Aborter är inte särskilt riskfyllda

 1. Jag har förvisso hört om både tjejer som blivit sterila i samband med abortkomplikationer och andra som drabbats av psykiatriska besvär, i min bekantskapskrets. Så helt ute och cyklar är hon inte.

  Abort är alltid en sista utväg.

  Bättre att förebygga genom att ta den i tvåan, som LD twittrade om häromdan.

 2. Frågan är väl om abort används systematiskt som preventivmetod eller på det sätt som det är menat att användas, dvs som en sista utväg när andra preventivmedel fallerat. Det är väl om det senare som den mesta diskussionen har rört sig, och i så fall kan jag definitivt tänka mig att det finns mindre riskfyllda preventivmetoder.

  För används det upprepade gånger är jag inte lika säker på att riskkalkylen ser lika benevolent ut. Jag kan snarare tänka mig att risken för komplikationer växer exponentiellt med varje nytt ingrepp. Och att ställa det mot att föda barnet är inte särskilt relevant, eftersom vi skaffar oftast en begränsad mängd barn under en livstid. Den totala risken från dessa är därmed statisk, medan abort är ett oftast ej planerat ingrepp och är därmed en oförutsedd och i grunden onödig ytterligare riskbörda (dock kanske inte längre när man väl står i den situationen, förvisso).

  Nu är jag iofs inte en läkare, så ovanstående är rena spekulationer från min sida.

  Men visst är abort den utväg som är att föredra oftast, och på det stora hela ofta en mindre börda kontra att skaffa ett barn man kanske inte är redo för och/eller inte ens vill ha. Alla handlingar kommer med sina risker, medicinska handlingar så i allra högsta grad. Att äta en Alvedon är inte heller utan en egen riskavvägning, och man måste se till den faktiska kontexten för den enskilda individen för att se vad som är mest rätt och minst riskfyllt för just den individen och dennes situation. Vi ska utan tvekan vara glada att möjligheten finns, och ju mindre riskfylld dessa ingrepp är och blir, desto bättre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s