Begreppet kvinnoförtryck

Det råder en viss diskrepans mellan vad många teoretiskt pålästa feminister lägger i ordet kvinnoförtryck, och hur det uppfattas av den breda allmänheten. Feministen menar kanhända att du från födseln ingår i en struktur som verkar överordnande mot kvinnor, och att du som enskild individ inte kan klandras för detta. Att du är kvinnoförtryckare beror inte på vad du säger eller gör, utan på ditt medfödda biologiska kön.

Men det här är inte vad folk i allmänhet lägger i ordet kvinnoförtryck. Det uppfattas allmänt som ett djupt klandervärt moraliskt omdöme, i paritet med att bli kallad för (säg) rasist eller pedofil. Det säger att man är en oanständig människa. Ett genomruttet kräk. Någon som genom sin uselhet förverkat sin rätt att tala i egen sak. Det följer att personer blir upprörda när de anklagas för detta, till synes utan grund, eftersom det inte har något alls att göra med faktiskt beteende.

Här svarar feministen ofta att mannens upprördhet handlar om att han vill behålla sina patriarkala privilegier. Att han kanske, trots att han förmodligen är en ren främling, borde motarbeta sitt kvinnohat, istället för att bli upprörd när någon pekar ut det. Kan han inte bara ta sitt ansvar och erkänna sin roll som kvinnoförtryckare?

Det här låter tydligen så rimligt inifrån teoritänkandet, att man inte kan förstå hur det uppfattas för människor som 1) inte läst om dessa teorier eller 2) inte håller med dem. Det uppfattas precis som om en total främling kom fram till dig, och suckande bad dig åtminstone medge att du vill döda judar eller fingra på småpojkar. Som om det var ett absolut minimum av vad anständigheten kräver. Blir du upprörd, visar det bara att du inte är beredd att sluta angripa judar eller småpojkar.

Dessa trätomål leder nog till att begreppet förtryck devalveras. Det kan vara när vi misshandlar eller våldtar någon, men också något vi råkar begå genom att existera i ett socialt sammanhang, eller helt oberoende av hur vi beter oss. Folk börjar undra om kvinnoförtryck verkligen är så hemskt, om det är något man råkar begå om man frågar en tjej om hon har lust att ta en fika, eller om man gillar Harry Potter-filmerna, eller ger sitt barn till ett icke könsneutralt namn.

Jag upplever att den här listan successivt fylls på, varefter folk kommer på nya företeelser som kan skohornas in i teoribildningen. Det handlar mer om huruvida de kan uppfylla vissa kriterier för att passa in som patriarkalt kvinnoförtryck, och mindre om att folk upplever det som ett reellt problem. Jag upplever också att det är en väldigt vanlig reaktion bland icke-radikala feminister och andra.

8 reaktioner på ”Begreppet kvinnoförtryck

 1. Lysande. Skulle ge vad som helst för att läsa ett seriöst svar på det här av Fanny eller LD. Men det lär ju inte hända. På sin höjd kanske vi får se något i still med ”Åh, den där uppblåsta tönten kommer här och förtrycker kvinnor med sin Goda Ton igen!” på LD:s Twitter.

 2. jag håller med dig om att det är helt sjukt att de bara tycker sig kunna påstå att vi män förtrycker kvinnor enbart på grund av vårt kön. Vad jag vet har de aldrig kunnat bevisa på vilket sätt den vanliga mannen förtrycker kvinnor. Dom snackar bara en massa snömos om osynliga strukturer och det stora patriarkatet.

  Det kvittar ju dessutom vad du som vit man gör för att tillmötesgå extremfeministerna.
  Dom blir aldrig nöjda ändå så varför ens försöka ? De vita riddarna som dyker upp här och var i kommentarsfälten blir ju regelmässigt sågade t.ex för att de tar för stor plats från extremfeministerna eller för att de försöker föra in sina egna tolkningar av resonemangen.

  • Fast God Ton och saklighet verkar ju inte vara helt lönlöst? Tenebrism har lyckats rätt bra hittills och kan nog, på sikt, få en del sansade människor att ändra uppfattning.

 3. Det är väldigt jobbigt med denna typ av argumenterande och det är inte sällan man efter ett debatterande ”avsnoppas” med ett: Men googla patriarkatet.
  Och detta av personer som säger ur sig en massa om manliga privilegier utan att kunna förklara vilja dessa är (eller överhuvudtaget inte vet betydelsen av privilegier)

 4. Tänk om man kunde få läsa ett seriöst formulerat svar från någon av radikalfeministerna. Det hade verkligen varit intressant och faktiskt kunna föra debatten framåt. Jag hoppas att någon känner sig manad att ge sin syn på saken.
  För övrigt, mycket bra inlägg. Du är verkligen duktig och intressant att läsa.

 5. Om inte feminismen exkluderar det denna ”feminist” påstår, i ditt exempel, och som är ren biologism, så lär samhället exkludera feminismen från all form av samhällsinflytande. Men nu är ju inte detta feministisk mainstream. Inte ens radikalfeminister påstår att nån föds in i nåt som innebär att man blir förtryckt eller förtryckare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s