Bör manshatet rensas ut?

Fanny skriver om att rensa ut manshatarna.

Hon undrar vad män tror händer, när ”vi rensat ut alla dumma och dåliga manshatarfeminister”. En bra fråmanshatga, utan ett tydligt svar. En feministisk rörelse som tar avstånd från sexism skulle uppfattas som mer konsekvent, och säkert som mer attraktiv för de som till äventyrs inte vill döda några män. För de som vill göra detta, borde den inte heller vara så attraktiv. Även de mest argsinta feminister är ganska dåliga på att slita sig från datorn för att gå ut och döda män. Hur svårt kan det vara? Hjälper inte Solanas manifest, finns det säkert några tips i Breiviks.

Hon använder uttrycket ”rensa ut” här, som om feminismen var en klubb. Eller ett parti, för jag antar att det är från SUKP hon hämtar det. Men feminismen är ingen klubb, inget parti, och inte heller fem personer med en lojal läsekrets (även om det ibland kan verka så). Det är en idéströmning. Man kan inte rensa ut folk från en idéströmning. Man kan bara påpeka att deras sexism inte stämmer överens med värdegrunden, och själv ta avstånd från dylika företeelser.

Hon undrar om vi tror att män ”kommer sluta att tycka att en rörelse som bygger på att bryta deras överordning är dålig”. I och för sig tror jag inte bara att det är män som tycker att manshat är trist. Det gör nog de flesta med förmåga till empati. Däremot upplever jag inte att det är så många som tycker det är dåligt att bryta mäns överordning. Desto fler som inte håller med om att en sådan överordning existerar — och det är ju faktiskt en helt annan invändning.

Hon undrar om män ”någonsin kommer att acceptera en rörelse som går ut på att kritisera dem”. Går feminismen ut på att kritisera män? Jag trodde den gick ut på att främja kvinnors fri- och rättigheter i samhället.

Hon undrar om vi verkligen tror att det är manshatarna som är ”det stora hindret för feminismen”. Det vet jag inte. Men det är rimligtvis ett hinder. I regel krävs en allvarlig politisk eller ekonomisk kris innan hatiska grupperingar kan få ett stort inflytande över samhället.

Hon menar att feminismen faktiskt har ”motarbetats i alla tider”. Och det stämmer såklart. Feminismen är till sin natur en motståndsrörelse, som söker nya målsättningar när de gamla uppnåtts. Fanny undrar vad som händer när vi är ”färdiga med projektet”, men jag tror att projektet per definition aldrig kan färdigställas. Även efter den kommunistiska revolutionen, efter att barn föds i maskiner, könet slutat existera och alla män fått ett nackskott (om det är det som måste till), finns det säkert något mer att göra motstånd mot. Könsgemenskap upplever man sällan så starkt, som i kampen mot en gemensam fiende.

4 reaktioner på ”Bör manshatet rensas ut?

  1. Jaylazkars Twitter är ju inte ens nära hålla sig inom lagens gräns. Hets och hat mot hälften av befolkning som hon uttryckligen vill utrota. Har någon anmält henne någon gång? Galen kvinna det där.

  2. ”Jag trodde den gick ut på att främja kvinnors fri- och rättigheter i samhället.”

    Det är detta jag i dag finner problematiskt med ALL feminism. För målet för all feminism är korrekt beskrivet av dig i meningen ovan, även om t.ex. klassisk feminism och radikalfeminism skiljer sig åt i analysen och implementeringen av detta mål och vad som krävs för att det skall anses uppfyllt. Men målet borde i stället vara att främja meritokrati, inte ett kollektivs välmående. Det må vara en rimlig analys och metod om man är förtryckt de jure, dvs inte har rättigheter, et cetera, på basis av sin kollektiva tillhörighet. Men i ett samhälle där den enda institutionella diskrimineringen i dag vänder sig mot män blir ett sådant mål endast till en chauvinism och enda sättet att bemöta det problemet är att kasta av sig feminismen och i stället anamma något mer hållbart och gångbart: förslagsvis individualismen.

    Heder åt Nyamko Sabuni som vägrade kalla sig ”feminist” just på grund av detta.

  3. @Tenebrism:Jag skulle gärna också se att radikalfeministerna avkrävs ett explicit svar på hur de ställer sig till det faktum att den enda institutionaliserade diskrimineringen som existerar i Sverige i dag är till mäns nackdel. Något för bloggen att ta upp, kanske?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s