Att inte ta aborträtten för given

Fanny skriver om barnafödande.

Hon karakteriserar abortdebatten med att ”alla ska ingå i kärnfamiljer och kvinnor ska föda barn för att göra nationen starkare”. Och hur många anser det? Hon framställer det som om detta var rådande opinion, vilket det knappast är.

Hon menar att ”kvinnor utan reproduktiv förmåga anses inte vara kvinnor”, utan ”är ingenting”. Enligt vem? Jag har nog aldrig stött på den övertygelsen. Någonsin.

Hon skriver att ”fallen av mäns våld mot kvinnor” ökar när ”kvinnor blir gravida”. Källa på det?

Hon hävdar att kvinnor genom historien ”blivit straffade för sina reproduktiva förmågor”. Några exempel från olika platser under olika epoker hade varit tacknämligt.

Hon säger att abort redan idag kan ”vara svårt att få till”, för att det ”kan vara kostsamt och smärtsamt och kräva en jävla massa turer fram och tillbaka”. Abortlagen ger kvinnan rätt till abort, utan att uppge skäl, och det kostar inte mer än ett vanligt läkarbesök. (Källa: RFSU.)

Hon menar att om vården framhäver ”vikten av att det görs ett ‘informerat’ beslut”, är det ”något som inskränker rätten till abort”. Hur så? Jag har svårt att se information som något negativt, eller något som inskränker våra rättigheter.

Hon avslutar med att säga, att det är ”mycket viktigt att vi värnar om rätten till abort och att vi inte tar den för given”. Det instämmer jag helhjärtat i.

4 reaktioner på ”Att inte ta aborträtten för given

  1. Här kan väl LD göra en insats och förklara för Fanny att det är ”in,ut,klart” som gäller vid aborter. Hon har skrivit om det på sin blogg nånstans och att ”det var det bästa hon gjort”. Betvivlar jag inte.

  2. Annars visar ju feministisk forskning att heterosexuellt cis-sex i stort sett är våldtäkt, och våldtäkt borde väl oftast kunna kategoriseras som ”mäns våld mot kvinnor”? Iallafall om det rör sig om heterosexuell cis-våldtäkt. Och om kvinnan blivit gravid visar ju statistiken att hon sannolikt varit inblandad i någon variant av heterosexuellt cis-sex, våldtäkt alltså. Alltså innebär det att fallen av mäns våld mot kvinnor ökar lavinartat inom feministisk forskningsstatistik var gång en kvinna blivit gravid. På grund av Patriarkatet. Är det inte vidrigt?

    Vad gäller straff genom historien på grund av reproduktiva förmågor, beror det ju på vad hon syftar till. Det har här och var då och då räknats som en av de godtagbara orsakerna till att få lov att skilja sig ifall ens hustru inte kunnat föda barn. Jag har inga exempel att visa upp dock, men googla på Patriarkatet! 😉 Om hon inte syftade på det angående ”straff” så kanske hon menade att kvinnor som blivit gravida fast de inte varit gifta eller med någon de inte varit gifta med ofta blivit hårt bestraffade. Detta berodde naturligtvis inte egentligen på att de blivit gravida, utan på att graviditeten var ett bevis på horet de begått. Sådant var belagt med dödsstraff här i Sverige till 1779. Mer om detta:
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Hor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s