Förstör feminismen kärlekslivet?

Fanny skriver om feminism och kärlek.

Hon konstaterar att ”jo, feminismen förstör ditt kärleksliv”, åtminstone om du är heterosexuell och monogam. Jag trodde att det här var en raljant nidbild av feminister, men tydligen är det en nidbild som åtminstone Fanny instämmer med. Feminismen förstör ditt kärleksliv.

Jag håller inte med, och tror att det i regel går alldeles utmärkt att både vara feminist och ha ett bra kärleksliv. Problem kan säkert uppstå om man internaliserat hat och förakt mot män för att de är män, och det finns ett relativt fåtal radikala feminister som tycks ha gjort det, men frånsett detta sexistiska fåtal ser jag ingen konflikt alls mellan feminism och kärleksliv.

Hon tror att det ”vore en sjukt bra grej för många kvinnor att få ‘kärleks’livet förstört”, vilket i mina öron låter illvilligt. Vi borde inte delegitimisera kvinnors kärleksliv genom att sätta ”kärlek” inom ironiska citationstecken. Än mindre borde vi sätta oss till doms över huruvida andra människors kärleksliv bör förstöras eller ej. Det är med ett uttryck jag erinrar längst bak i minnet ”de resandes tvåsak”. (Eller flersak om relationen inte är tvåsam.)

Hon skriver att män inte är ”några änglar mot sina partners”, påpekar att många kvinnor blir ”utsatta för våld i hemmet”, och för ”mer subtilt förtryck” i form av ”extra hushållsarbete” med mera. Det är en ohemul generalisering att utsträcka det till män i allmänhet, och jag håller inte med om att hushållsarbete är förtryck. Problemet här är väl att Fanny inte talar om specifikt våldsamma relationer, utan om heteromonogama relationer över huvud taget.

Hon säger att ”det är jätterimligt om feminismen har som ett av sina mål att förstöra heteromonogama pars kärleksliv”. Själv ser jag det i så fall som jätteorimligt. Vi bör uppmuntra människor att närma sig varandra och söka ömhet, kärlek och lycka i varandras famnar på det sätt som passar dem, oavsett sexuell läggning eller relationsform. Det finns inget sympatiskt med att vilja förstöra människors kärleksliv.

Hon avslutar med att det är ”ett viktigt mål” för hennes feminism, ”att möjliggöra” fler skilsmässor, att fler flyttar isär, och att färre ”delar liv med varandra alls”. Visst är det bra att det finns möjlighet att skilja sig och flytta isär, men det bör handla om ett inbördes beslut när relationen inte längre fungerar, inte om att vilja förstöra andras kärleksliv. En feminism som har detta som ett viktigt mål är destruktiv.

8 reaktioner på ”Förstör feminismen kärlekslivet?

  1. Jag undrar lite över Fannys umgängeskrets. Hon verkar dra till sig okänsliga kräk till män och, enligt henne, vill de inte lämna henne ifred. Jag är ganska mycket äldre än Fanny och har således hunnit samla på mig lite mer erfarenhet. Ibland har jag fått mina smällar av livet och dessa har utdelats av både män och kvinnor. Detta innebär inte att alla män eller alla kvinnor är onda. I mina fall grundade sig mina misstag på min dåliga självkänsla och oförmåga att markera mina gränser. Om man anser att feminismen förstör kärlekslivet så, anser jag, att man har missförstått någonting. Så fort jag mognade som människa och blev trygg i mig själv och den jag är så blev mitt liv helt annorlunda. När omgivningen slipper försöka gissa sig till vad man vill och inte vill så blir all interaktion betydligt enklare och det gäller arbetsliv, privatliv och kärleksliv. Om man sedan kan se sin egen del och sitt eget ansvar i hur livet blir så har man även fått verktygen att skapa sig ett lyckligt liv. Man kan vara feminist, arbeta för ett bättre samhälle och vara lycklig. Samtidigt.

    • Lingon, håller helt med dig om detta, med åren kommer en säkerhet som gör det möjligt att markera sina gränser gentemot andra. Livserfarenhet och självkännedom gör livet så mycket enklare på äldre dar.

    • Javisst. Det kan också vara svårt att veta vilka gränser man har, innan man varit i en situation där de utmanas eller överträds. Ofta behöver man en eller par relationer bakom sig innan man verkligen vet vad man behöver, vad man inte behöver och var gränser måste upprättas. Och innan man lär sig att tyda de små tecknen och signalerna i en relation som visar att den är på väg åt fel håll, och uppmärksamma dem innan de får en chans att orsaka bestående skada. Med mera. Så beror det ju på hur man är som person också. Vissa är mer flexibla och enkla att leva intimt med, andra har fler gränser och behov.

  2. Pingback: En film från Kvinnolobbyn | WTF?

  3. Skulle tro att de flesta feministerna inte skulle instämma i att målet med feminismen är att förstöra heterosexuella relationer.Det är förmodligen i hennes extrema gemenskap som sådan tankar odlas.Kan i vilket fall med stor säkerhet påstå att om den feministiska rörelsen anammar de tankarna så kommer de aldrig vinna den stora massans gillande och acceptans.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s