Kyparen, det ligger kommunism i maten!

Fanny skriver om restaurangjobb.

Hon undrar ”till vilken nytta” restauranger alls existerar. Jo, för att erbjuda en ”trevlig upplevelse”. Jag är inte säker på vari kritiken består, men hon säger att restaurangbranschen är vidrig och onödig, och hon har ”svårt att se syftet med” den. Det behöver hon inte. Restauranger existerar inte för just henne, utan för de som vill äta hos dem. Det är väl ens ensak, varför man gör något så tämligen alldagligt som att äta på en restaurang? Nej, det förstås…

Hon ”ser hellre ett samhälle där folk lagar sin egen mat i högre grad, eller kanske lagar mat kollektivt”. Varför detta detaljintresse för hur andra människor äter middag? De är inte dina spelpjäser att flytta omkring som du råkar känna för. De är sina egna, med rätt att själva styra över sina mat- och matlagningsvanor.

Hon erbjuder i en uppdatering ett förslag. Det går ut på att minska ”den totala mängden jobb” och dela på ”det arbete som behöver utföras”. Jag kan inte hjälpa att att bli fascinerad varje gång en kommunist vill detaljreglera vilka varor och tjänster som miljontals människor i ett samhälle ”behöver” och inte. Det är så brödköer skapas.

Hon tillägger att hon förresten även anser att enskild matlagning ”är ett oskick”, och att matlagning istället bör ”organiseras gemensamt utan något vinstintresse”. Jag organiserar i alla fall min egen matlagning utan vinstintresse, eller utan monetärt vinstintresse, och det kanske vi kan acceptera som en kompromisslösning? Om inte fortsätter jag nog ändå, i alla fall tills NKVD knackar på dörren.

8 reaktioner på ”Kyparen, det ligger kommunism i maten!

 1. Även om jag sällan håller med Fanny så kan jag ofta förstå hur hon resonerar och hur hennes ”röda tråd” ser ut men detta inlägg är så absurt att det blir komiskt. Hon anser alltså att detaljstyrning av hur, var och när människor väljer att äta sin mat är något som bör regleras av staten.
  Ur mitt perspektiv dvs levandes i en verklighet där jag förvärvsarbetar på den reguljära arbetsmarknaden och betalar mina räkningar och uppehälle själv, så ska Fanny vara glad att det finns sk okvalificerade restaurangjobb. När man släpps ut från universitetsbubblans skyddade verkstad så inser man att arbetsmarknaden är tämligen begränsad med hennes inriktning. Har man sedan kryddat sitt CV med en blogg fylld av näthat så börjar man närma sig oanställningsbar. Man kan tycka vad man vill om det men så ser det ut. Vem vet, vi kanske möter Fanny i Mc Donalds drive-in en vacker dag.
  För övrigt, det gör mig förbannad när man ser ner på vissa yrkesgrupper. Alla som knegar på för att försörja sig själv förtjänar respekt, oavsett yrkesinriktning. Med vilken rätt har Fanny mandat att döma ut en hel yrkeskår?

 2. Man bör ha klart för sig att den yttersta vänsterns visioner för samhället påfallande ofta påminner om militärläger.

 3. Här blir det Syntax Error för Fanny, dels är det fel om det är KVINNOR som står vid spisen, men samtidigt är det fel om det är MÄN som är kockar. Klart hon blir förbannad… 😉

 4. Att gå på restaurang är att äta kollektivt anser jag. Speciellt med den sänkta restaurangmomsen. Men det var nog inte så Fanny menade. Förövrigt har Sverige en urkass restaurangkultur som behöver stödjas och lyftas mer med kollektiva medel än enbart mha sänkt RM.

 5. Hennes följare briljerar inte i ekonomi direkt. Att så många unga tjejer inte kan förstå hur ett samhälle fungerar. Att de inte kan förstå hur ett samhälle inte kan fungera.
  ”Laga mat kollektivt” Innebär det att alla står vid grytorna och rör om och sedan delar alla ut mat till alla. Efter ett tag så skulle ngn komma på, om du lagar mat idag så klipper jag gräset. En dag senare skulle man börja byta arbetsuppgifter för att dag tre komma fram till ett medel att transferera tjänster.
  Suck. Hur naiv får man vara i 2014?

 6. Vad är det för fel om någon människa kommer på att han kan underlätta för sina medmänniskor genom att sälja tjänsten matlagning till någon som är beredd att betala för det ?
  Fast i en kommunists inskränkta värld så får ju ingen tjäna pengar på sitt arbete. Alla skall ha det lika jävligt för då riskerar man inte att någon har det bättre än någon annan.
  Jag tycker att Fanny skall ta konsekvensen av sitt vurmande för kommunismen genom att flytta till t.ex Nordkorea.Har hon tur så får hon mat överhuvudtaget och att gå på restaurang kan hon förmodligen glömma.Det måste väl vara så nära nirvana en kommunist kan komma 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s