Nakenbilder och hämndporr

Moralfjant skriver om att skicka nakenbilder på nätet.

Hon nämner hämndporr, och jag håller fullständigt med om att det är en kränkande företeelse. Det som sägs och visas i förtroende skall stanna där.

Hon menar att vi ”befäster bilden av att ansvaret ligger hos” tjejerna, när vi råder dem att vara försiktiga med att skicka nakenbilder. Tja. Visst har vi väl ett ansvar? Inte ett ansvar för att aldrig dela nakenbilder, men för att tänka igenom beslutet innan vi gör det. En informerad riskanalys är aldrig av ondo, vad vi än gör i livet. Det trista är i så fall att riskerna existerar.

Hon påstår att ”minsta lilla antydan till att tjejer gör fel när dom skickar nakenbilder är kvinnoförtryck”. Visst inte. Det är en åsikt och blotta åsikter är inte förtryck. Jag håller dock inte med om att det skulle vara fel, och har en rätt odramatisk syn på naket och sex i största allmänhet. Kör på, njut och ha kul. Men gör det inom dina egna referensramar för vad som känns bra. Om det är rätt eller fel att skicka nakenbilder på dig själv, är det bara du som kan avgöra.

Hon undrar hur vi kan ”informera om risker utan att stigmatisera”. Genom att hålla isär vara och böra. Genom att berätta vilka risker som finns, och samtidigt understryka att det inte är fel att skicka nakenbilder om man vill göra det och det känns bra. På samma sätt som vi inte motarbetar cyklande när vi uppmuntrar folk att använda cykelhjälm.

3 reaktioner på ”Nakenbilder och hämndporr

  1. Detta är en av de feministiskt förespråkade anomalierna. Riskvarning är stigmatiserande, tjosan, precis som du skriver om cykling, bör vi inte varna barn för bilar på gatan? Blir de stigmatiserade om vi gör det? Vi försöker lära barn att vara försiktiga i allt, men i umgänget mellan människor blir det stigmatiserande? Ja, du milde.

  2. Så när man uppmanar föräldrar att inte outa allt om sina barn och fundera på vad de skriver om dem på nätet, förtrycker man föräldrar. Att uppmana någon till försiktighet när de publicerar nakenbilder på sig själva kan bero på att så fort du publicerat har du ingen makt över vem som ser den och gör något med den. Den kan dyka upp precis var som helst. Den försiktigheten gäller alla bilder av känslig natur.

  3. Åsikten är ju trams och bör bemötas som sådan. Det finns en uppenbar risk med att dela nakenbilder på sig själv. Det är tragiskt att det är så men det är bara ett av alla dessa faktum vi måste förhålla oss till och acceptera här i livet. Andra människor behandlar oss inte alltid väl och det går inte att skydda sig mot genom att önska bort det utan endast genom att överväga riskerna och vara försiktig. Vuxna människor som vill beskyddas mot sina egna val behöver växa upp, inte tas på allvar.

    Att det är kränkande, omoraliskt och förhoppningsvis olagligt att dela med sig av nakenbilder man fått i förtroende är en helt annan fråga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s