Har feminismen gått för långt?

Lady Dahmer skriver att feminismen inte gått för långt.

Hon påpekar att man som feminist blir ”ifrågasatt varje dag”. Ja, säkert. Det blir jag också, och alla andra som regelbundet uttrycker en åsikt i kontroversiella frågor. Det är inget som är unikt eller speciellt för feminister. Det är inte heller en rättighet att slippa bli ifrågasatt. Det är inte ens något negativt, utan en naturlig del i det öppna samtalet — så länge det gäller personer som valt en offentlig roll som debattör.

Hon säger att om småpojkars beteende ursäktas med att ”boys will be boys”, är det ”inte så konstigt att män växer upp och blir våldsamma”. Det är i och för sig sant att de allra flesta våldsbrott begås av män, men det är också sant att de allra flesta män inte begår våldsbrott. Jag undrar också om det finns någon studie som visar ett samband mellan detta uttryck och senare våldsamhet. Det är en tanke som känns intuitiv och ständigt upprepas, men bygger den på något mer än intuitiv deduktion? Mycket förändras mellan barndom och vuxen ålder. Att det var ursäktligt att slänga sig efter benen på folk eller kasta mat på golvet när jag var fem år, betyder inte att jag löper större risk för att bete mig så tio, femton eller tjugo år senare. F.ö. kontras ”boys will be boys” av ”man skall inte slå flickor” och ”man skall inte slå de som är [fysiskt] svagare”.

Hon avslutar med att feminismen såklart ”inte gått för långt”. Själv tycker jag det är ett meningslöst uttalande. Feminismen är en samling idéer; den går inte någonstans. Det är feminister som kan gå för långt. Gör de någonsin det? Ja, det anser jag. Till exempel när de betraktar män som icke-människor, när de vill knivhugga Belinda Olsson, eller försvarar politiskt våld. Samtidigt tror jag inte att det är något som de flesta feminister stödjer. I största allmänhet anser jag inte att feminister går för långt, så mycket som att jag helt enkelt är oenig med deras övertygelser. Det vill säga såvida vi talar om radikalfeminister, de som utgår från teorin om att vi lever i ett patriarkat.

3 reaktioner på ”Har feminismen gått för långt?

  1. Om man definierar den feministiska ideologin utifrån en kollektiv samhällsuppfattning av idebärarna och deras agerande så kan jag också tycka att feminismen gått för långt. Det är ju symptomatiskt att först Per Ström och sen du och din blogg blivit så grovt förtalad av en i stort sett samlad bloggfeministisk elit och nu Belinda blir totalsågad för att hon skrapar lite på den såriga och känsliga ytan. Gudrun Schyman, Maria Sveland mfl tongivande radikalfeminister ska såklart inte problematisera och ta avstånd från Belindas TV-program som om dom inte skulle ha fattat grunden till den framförda kritiken. Dom ska ta avstånd och problematisera tokfeministerna och den fullständigt vidriga skit som sprids via deras bloggar. Dom ska säga att manshat har inget med feminism att göra och vi inom den radikalfeministiska rörelsen välkomnar alla män att delta i vårt arbete för ett jämställt Sverige. Att detta inte sker ser jag som ett sjukdomssymtom som också kan beskrivas som att feminismen gått för långt.

  2. Pingback: Vita Virtanens privilegier | WTF?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s