Politiskt våld är fel oavsett ideologi

Fanny skriver om politiskt våld.

Hon tycker det är fel att jämföra nazistiskt våld med extremvänsterns våld. Varför då? Bägge använder våld mot människor endast på grund av vilka åsikter de har.

Hon hävdar att nazister ”utgör ett hot”. Ja, nazister som misshandlar människor och egendom utgör ett hot. Men de utgör knappast ett hot, såtillvida att de skulle vara på väg att vinna plats i riksdagen. Det skulle kräva några hundra tusen röster mer, vilket de inte står i begrepp att få någon gång snart.

Hon undrar varför vi inte diskuterar problemet med nazister, istället för att ”diskutera huruvida RF är ett problem eller inte”. Det ena utesluter väl inte det andra? Alla grupperingar som använder våld mot människor, endast baserat på vilka åsikter de har, är ett allvarligt problem.

Hon säger att extremvänsterns våld inte är ”ett argument för att låta nazistiskt våld äga rum”. Naturligtvis inte. Men vilka utom nazister försvarar nazistiskt våld?

Hon skriver att idén om att höger- och vänsterextremism ser likadan ut saknar ”stöd i verkligheten”. Den utgår från något olika idéer och tänkare, men om något visat sig i verkligheten, är det att höger- och vänsterextremism har likartade konsekvenser i praktiken. En av dem är rättfärdigandet och användningen av våld mot oliktänkande.

9 reaktioner på ”Politiskt våld är fel oavsett ideologi

  1. Fanny tillämpar väl bara samma tänk som finns inom feminismen. Dv.s ändamålen helgar medlen.
    Så länge det är människor med rätt åsikter, enligt henne, så är det ok med både våld och hat mot deras motståndare medan om hennes motståndarere svarar med våld så är det fel.

  2. Det handlade precis om detta ämne på SVT Forum. Angående Åströms inlägg. Det är väl så att hon se SD som bl.a. nazister? SD utgör ju ett hot eftersom de sitter i riksdagen och dessutom ökar enligt mätningar.

    Jag ville bara klargöra detta. I övrigt är jag inte så insatt i incidenten i Kärrstop (missat helt, kass på kolla på nyheterna). Självklart ska inget våld tillåtas oavsett vem det kommer ifrån och varför. Sen kan en ju tycka mer illa om en rörelse men våld löser inget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s