Tydligen fel på vänstermän också

Fanny skriver om Feministiskt Initiativ.

Hon observerar att ”vissa vänstermän tycker det är jätteviktigt att F! är uttalat socialistiska”. Jag undrar om det finns ett slags man, åtminstone i någon platonsk idévärld, som hon inte skulle rikta kritik mot? Hon har nyligen riktat hårda ord mot både lattepappor och manshatande män. Inte heller vänstermän som röstar på V duger tydligen. I vilket fall är det väl begripligt om man som socialist fäster stor vikt vid sitt partis ideologiska förankring. Jag gör det också, men i förhållande till klassisk liberalism (vilket bara lämnar det lilla Liberala partiet, som jag periodvis varit smått engagerad i).

Hon ”tvivlar starkt på” att F! kommer locka till sig ”särskilt många högerfeminister” och börja ”driva irrelevant feministisk politik”. Längre ner skriver hon å andra sidan att mäns våld mot kvinnor, våldtäkt etc. är ”sjukt viktiga frågor i sig och inte bara ur ett vänsterperspektiv”. Jag håller med om det sista, men hur går det ihop? Något kan inte gärna vara irrelevant och sjukt viktigt på en och samma gång.

Hon tycker det är ”jävligt tröttsamt” att vänstermän sätter sina egna frågor ”i förgrunden i all politisk kamp”, och att något måste vara uttalat socialistiskt för att de ”ska tycka det är bra”. Kan inte dessa vänstermän rikta precis samma kritik mot henne i så fall? Fanny sätter sina feministiska frågor i förgrunden, och vill rösta på något som är uttalat feministiskt.

Hon menar att feminismen ”ruckar på en viktig grund för kapitalismen, nämligen kärnfamiljen och mäns exploatering av kvinnors reproduktiva förmåga”. Var har hon fått det ifrån? Det lär du inte hitta i någon ekonomibok, vare sig den skrivits av Lars Pålsson Syll eller Andreas Cervenka. Kapitalism handlar inte om hur eller om människor bildar familj, och/eller väljer att skaffa barn. Kapitalism handlar om att kapital ägs av privatpersoner, vilket varken förutsätter eller påtvingar människor en viss typ av familjebildning.

Hon oroar sig för att vi skall få ”en garanterat helt död demokrati”. Har hon glömt att hon ogillar demokrati? Hon anser att den som tror på demokratiska medel är ”fan bara verklighetsfrånvänd” och finner tröst i tanken på blodig revolution. Hur kommer det sig då att hon plötsligt vädjar till demokrati för att få vänstermän att rösta F! istället för V? Hennes sambo Jaylazkar anser att V är patriarkalt. Vad tror ni om det?

5 reaktioner på ”Tydligen fel på vänstermän också

  1. ”Hon menar att feminismen ”ruckar på en viktig grund för kapitalismen, nämligen kärnfamiljen och mäns exploatering av kvinnors reproduktiva förmåga”.”

    Om något så har kapitalistisk individualism och atomism gjort att kvinnors reproduktionsförmåga lösgjorts ur de band som representerades av kärnfamiljen. Prata om svår förvirring runt ganska klarlagda och accepterade orsakssamband.

  2. Frigörelse för kvinnor är att slippa vara under mannens auktoritet. Frigörelse för män är att slippa ansvaret för kvinnors försvar och försörjning.

    Feminister verkar endast önska kvinnor frigörelse. Kvinnornas frihet från männens auktoritet ska inte innebära att män befrias av något av sitt ansvar för kvinnors försvar och försörjning.

    Klokare människor förstår att båda typerna av frigörelse gör att ett samhälle går under och/eller ersätts av klokare kulturer.

  3. Bra! Det är ett steg framåt för Fanny om hon nu ska engagera sig i F!. Ett demokratiskt politiskt parti som använder sig av demokratiska metoder i sin strävan att erhålla demokratiskt tilldelad makt för att uppnå de målsättningar som ska framgå av deras partiprogram. Kanske det kommer bli en chock för Fanny hur ett demokratiskt arbete i ett politiskt parti går till. Bara det att män tillåts öppna käften och ta plats på kvinnors bekostnad kan väl bli smått traumatiskt gissar jag.

  4. Skratretande att Jaylazkar påstår att V är ett patriarkat. Det enda patriarkala är väl att deras partiledare just nu heter JOnas Sjöstedt. Ett parti som skriver ett manifest där de t.ex ifrågasätter att män samlas i enkönade grupper medans de hyllar att kvinnor samlas i enkönade grupper och får acceptans för det är väl knappast patriarkalt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s