En revolution som aldrig kommer

Jaylazkar skriver om förtryck och kommunism.

Hon berättar att hon inte fått medhåll när hon anklagat andra för förtryck, och konstaterar att ”förnekelse och tystnad är förtryckarens bästa vän”. Det stämmer nog. Men det stämmer också att hon har en annan syn på förtryck än den gängse, som bottnar i ideologisk teori snarare än i hur människor faktiskt upplever situationer. Att hon möter motstånd har nog till inte liten del med det att göra.

Hon menar att ”vi” (feminister, antar jag) ”bortförklaras som ‘galna’, ‘hysteriska'” o.s.v. Ja, det är en vanlig typ av retorik, och den är trist. Personangrepp är aldrig argument. Samtidigt gör ingen mer än Jaylazkar för att provocera fram just sådana reaktioner. Till exempel ser hon heterosexualitet som en samhällsfara, och uppmanar till utrotning av män. Om inte det är galet och hysteriskt, undrar jag vad som är det?

Hon säger att hon känt sig ensam för att alla män som förtryckt och förtrycker henne, ”inte visar någon form av ambition att sluta” göra det. Jag fick tidigt lära mig att fråga mig själv: ”Vad är rimligast, att jag har rätt eller att alla andra har fel?” Upplever man sig regelmässigt förtryckt av alla män man möter, är det rimligaste svaret förmodligen att man tolkar något skevt. Och det kan i sin tur bero på t.ex. att man utgår från ideologisk teori snarare än andra människors faktiska motiv och upplevelser av situationer.

Hon hävdar att alla dessa förtryckande män har fått henne att ”tappa hopp om att det någon gång kommer kunna bli någon revolution”. Det är klart att det inte blir någon revolution. Det förutsätter att en avsevärd andel av befolkningen är beredda att störta staten, och det är det tvärtom oerhört få som är. Jag skulle retoriskt säga ”försök begå en statskupp istället”, om det inte riskerade att tolkas på brottsligt allvar, och hennes blogg inte redan var känd hos SÄK. (Det bör den i alla fall vara, eftersom den öppet talar om revolutionär organisering.)

Hon tänker att ”alla former av förtryck är kontrarevolutionära”. Inser hon hur otroligt främmande blotta tanken på revolution är för nästan alla i det här landet? De flesta av oss associerar det med något som var aktuellt under slutet av 1700-talet. En revolution i dagens Sverige ter sig lika osannolik som om staten skulle börja ta ut skatt i spannmål. Det här är något som bara kan framstå som verkligt när man diskuterar det med sina två dussin revolutionära kamrater. Resterande 9,6 miljoner invånare är knappt medvetna om att revolutionära grupperingar existerar.

8 reaktioner på ”En revolution som aldrig kommer

 1. Hur kan hon bli förvånad att hon anses som galen när hon skriver att hon vill utrota hälften av mänskligheten enbart pg.a deras kön ? Om man anser att en sådan åsikt är sund och normal så är man nog inte särskilt slug eller normal.

 2. Det är väl bra att hon vågar säga ifrån och har kompisar som stödjer henne i detta. Tolkade hennes inlägg som om det handlade om detta. Eller kamratskap som hon själv uttrycker det. Själva sakfrågan var visst nåt om något ”transfobiskt” förtryck men eftersom hon inte utveckla vad det handla om så blir det ju svårt att ta ställning till den. Låter mest som om nån sagt nåt dumt i nåt gäng som hon sen ensam reagera på utan att få nån positiv respons förrän hon senare berätta händelsen för sina riktiga kamrater. Jaylazkar verkar vara en tjej som säger vad hon tycker direkt i situationerna vilket jag tycker är en sympatisk och modig egenskap.

  • Sympatiskt egenskap…nja. Kan man inte koderna för att umgås socialt med andra människor så har jag svårt att se det som en sympatiskt egenskap. Det är möjligen vad de själva tycker det är. ”Man har rätt att säga det man tycker” Självklart. Men då får man vara beredd på konsekvenserna och inte ondgöra sig över dem.
   – Fy fan vilken ful tröja du har. Sympatiskt egenskap?
   – ”ditt djävla as! Hur kan du ha en sådan åsikt. Jag skulle vilja döda dig.” Sympatisk egenskap?

   • Eller ”Det där var väl iaf jävligt transfobiskt sagt” eller nåt liknande som det förmodligen handla om i detta fall. Varför demonisera och göra nåt värre än det redan är? J har sagt mycket dumt men det behöver man ju inte utgå från att så var fallet den här gången.

 3. För mig är det obegripligt att inte fler kommenterar här. Tenebrism är enligt mig den bästa bliggen på hela internet rörande jämställdhet, möjligen i konkurrens med bittergubben eftersom den tittar på frågan ur ett vetenskapligt perspektiv.

  Visst är det deprimerande att läsa om hur företrädare för motståndarsidan resonerar, men för mig är det också en ögonöppnare. Spännande att läsa helt enkelt. Fortsätt ditt arbete för allt i världen, det är mycket uppskattat.

 4. Ytterligare en ”kul” blogg: wdarknessfalls.wordpress.com
  Länkar till många av de andra som nämnts här. Ungefär samma nivå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s