Bör gemenskap baseras på kön?

Fanny skriver om systraskap.

Hon berättar att hon sett spelfilmen Marie Antoinette, och konstaterar att Marie trots sin privilegierade position blev ”förtryckt som kvinna” för att hon ”giftes bort som en del i en politisk allians” och hade ”stor press på sig att föda barn”. Jag förstår inte alls hur hon kan dra den slutsatsen. Monarki baseras på ärftlig tronföljd, och det betyder att alla tronarvingar utsätts för sådan press oavsett kön. Marie Antoinette blev i så fall förtryckt som kejsarbarn, snarare än på grund av sitt kön. För övrigt upplever jag att även den feministiska rörelsen sätter press på sina egna utifrån ett allianstänkande, men det är förstås på en långt mer beskedlig nivå.

Hon tror att man kan ”tala om en gemenskap baserad på kön”, under förutsättning att vi ser och hanterar ”det som skiljer våra positioner åt”. För mig känns det lite som när jag var i tonåren och sökte gemenskap hos folk som också lyssnade på metal. Jag tror det är en del av mognadsprocessen att man (åtminstone i stor utsträckning) slutar söka gemenskap utifrån identitet, och lär sig att umgås med olika slags människor. I varje fall baserar jag hellre gemenskap i hur väl vi passar ihop och vad vi kan ha för utbyte av varandra, snarare än i medfödda egenskaper eller att vi blir förtryckta på samma sätt. Positioner behöver inte ses och hanteras. De är fullständigt oviktiga inom en gemenskap.

Hon säger att det är systraskapet och behovet av att se till position som gör ”feministisk kamp tätt sammanvävd med antirasistisk kamp”. Det förklarar väl varför hon inte drar sig för att tala nedsättande om vita män. Den rasismen har ju inte mycket med systraskap att göra.

6 reaktioner på ”Bör gemenskap baseras på kön?

  1. Helst inte tack. Jag tror inte jag har så mycket gemensamt med de radikalfeministiska systrarna. Börjar faktiskt bli lite trött på att de klumpar ihop kvinnor som de klumpar ihop män. De kanks ekan börja tala bara för de kvinnor de talar för, dvs de radikalfeministiska systrarna.

  2. Tack, men nej tack. Jag tror jag hoppar över deras systraskap. Det verkar vara en ganska en ganska begränsande tillvaro. Jag väljer inte mina vänner baserat på deras kön utan efter deras personlighet och värderingar.

  3. Alltså är vi säkra på att Marie Antoinette ens är kvinna? Bara för att hen har fitta då eller? Hon kanske kände sig som en man och då är hen väl en man…. Lite snabba med fördommarna här tycker jag!

    Hehe, testar mig för lite bara :-)!

  4. Undrar om Fanny kan känna systrakap med M.Thatcher. Också en kvinna med stor makt som hon dessutom inte ärvt utan skaffat sig själv på egen hand. Eller var hon en av dem som lalla med i lilleputtarnas glada sång, trollkarlen från OZ, vid hennes bortgång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s