Även feministiska män är män

Fanny skriver om feministiska män.

Hon observerar att ”många män verkar tänka att de ska få något tillbaka av att vara feminister”. Ja, det är väl en ganska logisk konsekvens av att engagera sig i en rörelse med stor fokus på identitet, allianser, intern solidaritet och hierarkiska rangordningar. Då handlar det väldigt mycket om att ingå i en gemenskap, och att vinna fördelar av att hålla sig väl med rätt personer (ibland genom att tala nedsättande om upplevda fiender). Jag tror att det i viss utsträckning är en mognadsfråga, alltså inte feminismen, utan drivkraften att ingå i allianser och söka gemenskap där de som tänker rätt får pepp och de som tänker fel avfärdas eller demoniseras (vilket är hur jag delvis uppfattar den specifika rörelse som bloggen kritiserar).

Hon säger att ”ickefeministiska män” saknar ”ambition att inte bete sig illa” mot henne, och att de ”således med största säkerhet gör det”. I mina öron låter det som när vissa religiösa undrar hur man kan acceptera ateister, eftersom ateister måste sakna moral. Man behöver inte tillhöra någon särskild ideologi för att vilja bete sig väl mot sina medmänniskor. Både ateister och ickefeminister gör det också i de flesta fall. Feminism är inte synonymt med ”en ambition att bete sig väl”, vilket är en rent allmänmänsklig ambition, utan det är en ideologi som omfattar många olika saker. Notera också att en ickefeminist inte behöver vara mot feminism. Vi är alla icketroende resp. ickeideologiska från födseln. Feministisk övertygelse är av nödvändighet ett aktivt förvärv.

Hon ”försöker att inte utöva rasism”. Jaså? Hon tillskriver vita män som grupp negativa åsikter, hon anklagar vita män som grupp för att vara särskilt stora förtryckare, och hon anser att det vore osolidariskt att alliera sig med vita män (här). Hon har också konstaterat att vänstern ”delar upp folk i olika grupper beroende på färg”. Om hon försöker att inte bete sig rasistiskt, tycker jag inte att hon skördar några större framgångar. Här har Morgan Freeman helt rätt, som när han får frågan om vad vi skall göra mot rasism, svarar: ”Stop talking about it. I’m going to stop calling you a white man, and I’m going to ask you to stop calling me a black man.”

Hon begriper att ”många män” kommer att ”banga på feminism”, för att ”det är softare att vara omedveten om sina privilegier”. Men om man bangar, betyder det väl att man redan kommit i kontakt med feminismen och tagit ställning till den? Då är man inte gärna omedveten — man håller bara inte med. Det är en poäng jag återkommer till då och då. Ingen annan ideologi eller politisk rörelse, utom möjligtvis miljörörelsen, gör lika ofta anspråk på att handla om medvetenhet snarare än om en stor mängd resonemang och slutsatser utifrån vissa ideologiska grundpremisser. F.ö. bör man inte tillskriva sin opposition osympatiska motiv. Det gör ofta liberaler också, när de t.ex. hävdar att icke-liberaler är ”rädda för att behöva ta ansvar”. Vill du veta varför andra människor tänker som de gör? Fråga dem.

Hon avslutar med att män ”ska sluta förtrycka” och att det egentligen kvittar ”vilken etikett de använder på sig själva”. Gör det verkligen det? Män som förespråkar jämställdhet utan att vilja kalla sig feminister brukar hon gå hårt åt, och den här bloggen har hon många gånger stämplat som ”antifeministisk”, som om blotta etiketten vore ett argument i sin egen rätt. Min upplevelse av den feministiska rörelsen är i alla fall att den ofta fäster stor vikt vid etiketter. Jag undrar också om män kan sluta förtrycka? Fanny hävdar att alla män förtrycker alla kvinnor. Det följer att förtryck inte har sin grund i hur man beter sig, utan i vad man är.

4 reaktioner på ”Även feministiska män är män

  1. Tror att man kan sammanfatta hennes ”resonemang” med att som man kan du aldrig göra rätt mot en kvinna och du är en förtryckare hur du än bär dig åt.
    Personligen struntar jag högaktningsfullt i hennes åsikter om mig som man och jag skulle aldrig lyfta ett finger för att ens försöka få acceptans från henne.
    Om jag vore kvinna och feminist skulle jag däremot vara orolig för vilken skada en extremfeminist som Fanny gör.Allt hon åstadkommer är att skapa fler motståndare mot feminismen

  2. Det verkar vara en helt omöjlig uppgift att inte bete sig illa mot Fanny då hon uppfattar allt män gör som förtryck och allt män säger som en förolämpning. Med tanke på hur hon själv beter sig mot män så finns det heller ingen anledning för män att ens försöka ställa sig in hos henne. Inte ens om man är en desperat feministisk man.

  3. ”Gör icke mot andra så som du icke vilja andra skola göra mot dig.” Lite klok bibelmoral skulle nog vissa radikalfeminister må bra av att ta till sig. Som feminist och man förövrigt så bejakar min manlighet, är stolt över mina manliga egenskaper, såsom styrka och uthållighet i fysiskt ansträngande aktivitet. Jag är stolt över min initiativkraft och fokus på problemlösning. De privilegier jag eventuellt åtnjuter enbart som man och mitt sätt att vara man på, omedvetna som medvetna, utnyttjar jag och försöker göra nåt så bra som möjligt av. Jag ber inte om ursäkt för nåt jag får gratis som innehavare av manligt biologiskt kön. Jag tar det jag får och det jag inte får ta respekterar jag för jag vill inte att någon ska ta nåt från mig som jag ej vill bli fråntagen. Jag vill inte bli fråntagen min manlighet och mitt sätt att vara man på. Och i konsekvens med bibelorden ovan så försöker jag inte heller ta ifrån, lägga till eller överhuvudtaget ändra på hur andra människor är och har formats. Feminism handlar inte heller om detta enligt mig. Feminism handlar om, i detta perspektiv, och för mig, att få fler kvinnor att känna sig lika nöjda och stolta över sig själva och sin könstillhörighet som jag gör över min.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s