Att inte vilja delta i systraskapet

Fanny skriver om systraskapet.

Hon blir ibland ”gruvligt irriterad” över kvinnor som ”minsann inte vill ha/delta i något systraskap”. Varför då? De reagerar, såvitt jag noterat, mot att på grund av sitt kön bli automatiskt ansluten till en ideologisk gemenskap. Till och med Jehovas vittnen knackar åtminstone dörr och får en bekräftelse, innan de ansluter någon i sin kamp att rädda själar inför domedagen. När det gäller ideologiska och/eller politiska övertygelser vill vi själva bestämma vad vi skall anse, och till vilka grupper (om några) vi skall ansluta oss. Att bara utgå från att någon på grund av sitt kön vill delta i en gemenskap, är att ta sig tolkningsföreträde framför dem.

Hon säger att feminism ”handlar om kvinnors rätt i samhället”. Visst. Det handlar också om många fler saker. De kvinnor som inte vill inkluderas i en radikalfeministisk könsgemenskap, kanske har andra skäl för det än att ogilla kvinnors rättigheter. Vilka då? Tja. De må ju vara liberaler eller tillhöra högern, eller bara den icke-aktoritära vänstern. De kan ha läst rasistiska/sexistiska uttalanden om bl.a. vita män och känt ett avstånd. De kanske inte delar det postmodernistiska ramverkets teorimodeller. Eller så bär de på någon annan av ett stort antal egenheter, som kan göra att den radikalfeministiska rörelsen känns främmande. Kom ihåg att när du får höra att ”feminismen handlar om x”, bortser man från resten av alfabetet som feminismen också handlar om.

Hon påpekar att ”även kvinnor som inte deltar i det feministiska projektet vinner fördelar av feministisk kamp”. Men vad som är och inte är fördelar, tolkas här utifrån ideologiska grundpremisser — samma premisser som dessa kvinnor ofta inte delar. De kvinnor som tänker annorlunda, ser andra fördelar. Ibland är det kanske fördelar som en radikalfeminist skulle betrakta som förtryck. Det är en fråga om olika perspektiv. Fanny nämner t.ex. rösträtt som en feministisk fråga, men det var även en liberal fråga, och något man som liberal kan försvara utan att vara feminist. Det var inte feminister utan liberaler som kämpade för grundläggande yttrandefrihet, en frihet hon omfattas av trots att hon ser den som ‘ett ointressant ställningstagande‘. Perspektiv, således.

4 reaktioner på ”Att inte vilja delta i systraskapet

  1. Jag har ytterligare ett egoistiskt skäl för att skippa ”systerskapet”. Nämligen det att om jag utmärker mig på något vis är det MITT; ingen delad ära med dem som inte åstadkommit mer än att gapa om patriarkatet, ingen automatisk plikt att bära mina ”medsystrar” som inte förtjänat det på vågorna av min framgång. MITT. Och naturligtvis kräver jag inte det oförtjänta själv, av vare sig män, kvinnor eller höns.

  2. Kan inte låta bli att inflika att ”feminismen och rösträtten” är både en lögn och ett stort PR-jippo. Rösträttsrörelsen började runt om i Europa som en reaktion på värnplikten. Tror slagordet var ”Ett gevär, en röst”. Rösträtten sågs alltså som någon slags belöning för att man gjort sin plikt. Männen hade alltså inte rösträtt för att de var män, utan för att de hade gjort värnplikt. Därefter kom kvinnorörelsen och drev på rösträtten för kvinnor, vilken de i sverige fick igenom 1919 (plus minus något år, men tror det var 1919). I det efterföljande valet (1921, om jag inte tar fel) hade kvinnor rösträtt, män hade det inte, eftersom värnpliktskravet inte avskaffades 1924, och först då hade vi allmän och lika rösträtt i sverige.
    Så rent faktiskt fick kvinnor allmän och lika rösträtt i sverige före männen. Det är ett odiskutabelt och verifierbart historiskt faktum.

  3. Pingback: Systerskapet, en förebild? | En stilla undran

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s