När manshat blir självförakt

Fanny skriver om mäns skuldkänslor.

Hon beklagar sig över ”alla dessa män som vill ha manualer för exakt hur de ska göra i olika situationer”. Problemet är nog att det inte finns någon manual, därför att det inte finns något riktigt rätt alternativ. Fanny ogillar förstås manliga icke-feminister, såväl som när manliga feminister är feminister på fel sätt (t.ex. liberalfeminister). Men hon riktar även skarp kritik mot män som är lattepappor, som genom att hata män försöker ta hennes eget manshat ifrån henne, eller som röstar på V istället för F!. Skall de nu dessutom känna skuld över sitt förtryck? Det får ju finnas gränser.

Hon kallar de sistnämnda för Män Med Känslor. Om hon både ondgör sig över män som inte kan visa känslor och män som kan det, är det väl inte märkligt om det uppstår viss FÖRVIRRING (som hon inleder med stora bokstäver). Det är svårt att nå en mållinje som ständigt flyttar sig bortåt, oavsett åt vilket håll man strävar. Det enda sättet att vinna är att inte spela.

Hon skriver att hon ”vill inte vara en del i ert jävla utvecklingsarbete” utan ”ni ska ta hand om skiten själva”. Jag tror att dessa män är oerhört måna om att inte förtrycka, och att de snart märker att de anklagas för förtryck hur de än beter sig (utan att medvetet nå slutsatsen, att det inte finns något icke-förtryckande sätt att agera på). Då följer skuld. Skuld över att ha försökt än det ena och än det andra, och ändå inte lyckats behandla sina medmänniskor på ett anständigt sätt. Kanske finns ändå något slags förmildrande omständighet, i att man mår dåligt över sina brister? Nej, det är förstås fel det också.

Hon kritiserar män som kallar sig usla och oförbätterliga, för de ”kan agera, göra val, ta ansvar”. I och för sig kallar hon prat om valfrihet och eget ansvar för borgerligt när det passar. Men visst kan vi agera, välja och ta ansvar. Frågan är om vi kan göra det, på ett sätt som just hon accepterar som tillräckligt. Och den bredare frågan är kanske varför vi skall eftersträva att blidka alla vi möter? Man kan inte vara älskad av alla, och att bemöta människor med samma artighet, vett och etikett som är allmänt brukligt bör vara gott nog.

3 reaktioner på ”När manshat blir självförakt

  1. Som sagt var, om någon man gör något för att tillfredställa Fannys känslor så slösar han bort sin tid. Hon vill helt enkelt inte hitta något positivt med män och manlighet så varför ens försöka göra henne nöjd och glad ?Jag har aldrig gjort och kommer aldrig försöka göra henne eller hennes extremfeministiska kompisar nöjda.

  2. Som (feminismkritisk) medborgare och skattebetalare blir jag förbannad av att läsa sådant här men som medmänniska och mamma ser jag en ung kvinna som verkar ha det mycket svårt. Det är förfärligt att samhället när dessa känslor genom att bekräfta dem via akademiska discipliner och populistisk journalistik. Som mamma till två döttrar är jag givetvis rädd för massor av saker som skulle kunna influera mina barn och leda in dem på ”dåliga” vägar, det som skrämmer mig nästan mest är att kvinnor som Fanny ska bli deras förebilder.

    • Rocki… det du skriver är väldigt viktigt. De finns fler och fler som när detta hat och kommer att gå under av det. Massmedia när detta hat som du skriver…medvetet eller omedvetet. Medvetet för att de själva är radikaklfeminster och har fått positioner på tidningar där de kan skriva och driva sin ovetenskapliga tes. Omedvetet när huvudredaktör, politiker detta hat genom att vinkla så det blir ”klickbart” och genom att framstå som bra feminist (politiker)
      I det långa loppet skadar detta unga tjejer oerhört. Det är numera en sekt. En sekt där man finner en identitet i sina unga år. Vissa kommer gå under. Vissa kommer ut på andra sidan.
      Det är mycket sorgligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s