Relationer och deras komplexa dynamik

Fanny skriver om heteromonogama relationer.

Hon observerar att ”vi är många som har negativa erfarenheter av heteromonogama förhållanden”. Självfallet är det så. Relationer är svåra, och djupa känslomässiga band gör att man blir sårbar. Det kan vara svårt att veta vad man behöver, vad man inte behöver, var ens gränser går, hur man hanterar konflikter, eller hur man undviker att bilda negativa beteendemönster. Det kan vara svårt att hitta kompatibilitet: någon som man inte bara får känslor för, utan också kan dela sitt liv med på ett konstruktivt sätt. Och så vidare. Negativa erfarenheter är legio. De flesta av oss har dem.

Hon säger att det folk ofta ”tycker att jag liksom ska försöka ändå, leta ändå, och så vidare”. Hög igenkänningsfaktor. Efter att ha varit i några längre relationer nästan oavbrutet under tio år, bestämde jag mig för att ta en paus på obestämd tid. Jag antog att jag skulle bli misstrodd av kvinnor, men det blev jag inte. De har känt igen sig och visat förståelse, utan att bemöta det som någon dold agenda. Andra män har däremot i regel tolkat det som cynism eller dålig självkänsla, länkat dejtingsidor, etc.

Hon tänker att heteromonogama relationer ”har aldrig gett mig mer än det har tagit ifrån mig”. Full förståelse. Jag känner själv ibland att det varit så, trots att det inte ens stämmer för mig. De har gett mig både enorm lycka och stor sorg. Jag tror man behöver gå in i en relation med den här förförståelsen: vad behöver jag få ut, och hur mycket är jag beredd att investera tillbaka? Och prata om den. Se om man kan passa ihop på ett konstruktivt sätt, utan att lämna det åt slumpen. Särskilt om man, som jag, i längden har relativt tydliga gränser för vad jag orkar hantera.

Hon säger att ”det är möjligt” att det finns en man som kan ”bete sig rimligt” mot henne, men att ”risken är väldigt hög” för att han inte kan det. Är det en i sin tur rimlig uppfattning om män? Jag tror att det handlar om att kunna möta människor halvvägs, respektera att de ofta tänker annorlunda, och att söka förståelse även för det man ogillar eller inte håller med om. Starka åsikter tenderar att skapa konflikter, i alla fall om de rör sig in på det som rör relationen.

5 reaktioner på ”Relationer och deras komplexa dynamik

  1. Hon får väl gå över till homosexuella relationer alternativt leva ensam om hon nu inte hittar någon man som motsvarar hennes krav. Vet faktiskt inte om någon man kan motsvara hennes krav.
    Är du inte feminist så duger du inte och om du är feminist så är inte det heller bra…

  2. Jag tänker mig att eftersom hetrosexualitet är en konstruktion och att hon då blivit påtvingad den normen av samhället så borde man väl kunna omvända det tänket. Jag tänker mig att om man läser böcker om homusexuella relationer och ser såna filmer går i terapi osv så kanske hon kan omforma sig. Känns som en väldigt bra affärsidé, borde tom kunna vara statligt subventionerat att gå i nån slags sexomvändnings terapi. Samhället trycker ju på människor sexualiteter som dom kanske inte sympatiserar med själva vilket e djupt kränkande kan jag tycka.

    Frågan är hur nån blev homusexuell från början egentligen, det kanske stämmer som presidenten i Iran sa att det verkligen inte finns några homusexuella i Iran för där är det ju verkligen ingen norm….

  3. Man brukar ibland prata om att det är ok att vara personlig men kanske inte bli privat.
    Vidare brukar man prata om att det personliga är politiskt, men kanske ska man undvika att tro att det privata är det. Men visst, det kan ju vara bekvämt att lägga problemen utanför sig själv.

  4. En flicka måste kyssa många grodor innan hon finner sin prins. Är det värt det frågar sig Fanny. Beror ju på vad hon tycker om grodor och vilka förväntningar hon har på en ev. prins. Om man har grodfobi och inte har allt för höga förväntningar på prinsen som kanske inte ens finns så tycker jag hon gör rätt i sin risk/reward-analys. Det positiva med detta inlägg från Fanny är ju att hon fortfarande har dörren lite på glänt till den stora kärleken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s