En odramatisk syn på diskussion

Fanny skriver om att diskutera med jämställdister.

Hon ”undrar väl lite vad folk som har dessa ‘diskussioner’ med jämställdister vill få ut av det hela”. Jag kan tänka mig att de (för jag identifierar mig inte som jämställdist) har ungefär samma målsättningar som jag har när jag diskuterar med feminister utan liberalt prefix. Är det en offentlig debatt, argumenterar jag huvudsakligen för att övertyga en eventuell tredje part. I en konversation utan debattupplägg tycker jag bara det är trevligt att utbyta idéer i största allmänhet. Kanske lär vi oss något av varandra. Kanske inte. Det är intressantare än att prata om vädret, och det behöver inte ge så mycket i sak. Det kan precis lika gärna handla om att bara socialisera och ha det trevligt i någons sällskap. Jag har en ganska odramatisk syn på diskussioner.

Hon säger att det gäller ”att uttrycka sig sjukt korrekt så de inte ska ha något att haka upp sig på”. Det är ofta så när man talar med personer som inte delar ens eget synsätt. De saknar ofta de ingångar och tankebanor som är allmängods inom ens egen ism, och det leder lätt hänt till missförstånd. Till exempel läste jag nyligen det här replikskiftet:

Kvinna: ”Är det inte alla mäns dröm med en kvinna som skiter i kärleken och bara vill ha sex?”
Man: ”Nej.”
Kvinna: ”Jobbigt att man måste vara tydlig med att mena typ ‘den traditionella mansrollens dröm’ eller nåt sånt.”

Den som aktivt deltar i feministisk debatt vet att män, maskulinitet och mansroll är ord som ofta används mer eller mindre synonymt. Det leder till förvirring, därför att de sällan eller aldrig används synonymt utanför denna debatt. Att tala om män uppfattas som anklagande, på ett sätt som mansroll inte gör. Jämför med hur ett sådant här replikskifte ter sig:

Man: ”Jag hatar kvinnor.”
Kvinna: ”Idiot.”
Man: ”Jobbigt att man måste vara tydlig med att mena typ ‘den förlegade kvinnorollen’ eller något sådant.”

Med det sagt. Det finns också många människor som söker konflikt, och som medvetet kommer att förvränga varje ord i ett utstuderat försök att ”vinna” diskussionen. De finns bland jämställdister, bland feminister, och bland alla andra -ister. Då är inte problemet att man har olika synsätt och drar olika slutsatser. Då är problemet att det saknas intellektuell hederlighet och grundläggande respekt för sin motpart. Den typen av situationer gör vi nog alla i regel bäst i att undvika.

2 reaktioner på ”En odramatisk syn på diskussion

  1. Jag gillar själv att diskutera med folk som har alla möjliga typer av ideologisk bakgrund. Om inte annat så lär man känna sin fiende plus att man tvingas slipa sina argument. I bästa fall får man nya insikter som man kan ta till sig.

    Jag håller dock med om att det kan vara psykiskt påfrestande, och vill lägga till en insikt som jag tänker att många nog kan känna igen sig i: För, säg, tio år sedan, så kunde jag diskutera med övertygade vänsterpartister och förstå exakt vad dom menade när dom sa att staten ska kontrollera produktionsmedlen plus att skatter och bidrag ska höjas till max ty annars får vi en otrygg ekonomisk utveckling plus förmögenhetsskillnader som bygger på etiskt irrelevanta skillnader i uppfostran och genuppsättning. Jag höll inte med särskilt mycket, men jag förstod exakt hur dom tänkte i sin beskrivning av verkligheten. Då var det också lätt att debattera, och att komma fram till att man var ense om att vara oense.

    Idag har vänstern blivit postmodernistisk. Då är vänstermänniskor mycket, mycket svårare att över huvud taget föra ett samtal med utan att man blir frustrerad och arg. Det är inte slutsatserna vi debatterar längre, utan det är frågan om hur man över huvud taget ska kunna ställa upp acceptabla premisser. ”Som vi vet så åtnjuter ju män privilegierande strukturer på kvinnornas bekostnad.” Vad f-n betyder det över huvud taget? När man ber dom specificera så att argumenten kan ställas upp i ett logiskt koherent argument, och så att hypoteserna konkretiseras till ”operationaliserat” tillstånd där man kan mäta empiriskt huruvida dom stämmer eller ej. Ja, då blir dagens vänstermänniskor sura och tycker att man snöar in på detaljer istället för att sluta upp i kampen för det goda. Det är nästan så att jag vill lämna hela skiten, antingen genom att flytta till ett annat land eller genom att bygga en stuga i vildmarken där jag kan jaga och fiska och sköta mitt liv utan att stöta ihop med några j-vla hen-hipsters.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s