Ett nåja om feministisk kamp

Hej Blekk! skriver om den feministiska kampen.

Hon säger att feminister ”öppnar upp ögonen på folk varje dag”. Det här går tillbaka till idén att feminismen inte är någon ideologi eller värdegrund, utan ett slags fakta det handlar om att ”få upp ögonen för” och bli ”medveten om”. Det stämmer inte. Feminismen erbjuder olika perspektiv utifrån en värdegrund om kvinnans fri- och rättigheter. Det är en fråga om övertygelse, snarare än om medvetenhet. Själv är jag övertygad om värdegrunden, men lämnas ofta icke övertygad av perspektiven.

Hon säger att det inte är feministerna ”som mobbar”, utan ”du, som sparkar nedåt, på oss, i liberalismens tjänst”. Min observation är att det mobbas en hel del från alla håll i den här debatten. Problemet är nog inte bara att det sparkas nedåt, utan att det sparkas över huvud taget. Mer gränsöverskridande kommunikation och mindre sparkande skulle vara konstruktivt för alla inblandade.

Hon säger att ”antifeministerna hörs mest, de hotar mig om våldtäkt, att jag behöver oändligt mycket kuk”. Att de hörs mest vet jag inte om jag utan vidare håller med om, men hot om våldtäkt är fullständigt oförsvarligt. Lägg ner hoten och kuksnacket och utöva lite god ton istället.

Hon säger att det ”är inte tonen från feministerna som är negativ”. Nåja. Ibland låter den så här, så här eller så här.

Hon säger att ”det är för att vi skriker som feminismen inte glöms bort”. Det ligger nog en hel del sanning i det. Jag vill hellre se en feminism som överlever, även när gaphalsar skrikit sig hesa och tappat rösten. En feminism som överlever endast i kraft av sina argument.

2 reaktioner på ”Ett nåja om feministisk kamp

  1. Tja, jag hade aldrig tänkt hålla tyst om kvinnors rätt- och friheter eller om var jag står i min feminism men jag anser inte att jag behöver skrika för det.
    Som jag ser det så finns mobbingen åt båda håll, eller från alla håll mot alla grupper. Det jag tycker är skevt är att vissa anser det okej att använda sig av våldtäkt som hot men det är också skevt att det är okej enligt andra att hata på män för att de står i en överpositionerad ställning.
    Jag ser det som en skevhet i systemet, då är det systemet jag blir arg på, som jag vill ändra, inställningen. Det som gör att män hamnar där de gör och kvinnor där de gör. Jag tror inte jag kan åstadkomma detta genom annat än att belysa samhällsfenomen och skevheter i strukturer.

  2. Bra skrivet av Cissi som Blekks inlägg var ett svar på. Blir fan lite tårögd som den mobbade gamla feministgubbe jag är.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s